Stryhns vender hjem til Danmark

En flittig gæst i danskernes madpakker skal igen produceres på dansk jord.
Foto: Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt
AF PETER SIMONSEN

Efter en årrække med fabrik i Landskrona har leverpostejgiganten Stryhns sagt farvel til den sydsvenske by og flyttet al produktion til sin fabrik i Roskilde.

Samtidig har Stryhns investeret et betragteligt beløb i Roskilde-fabrikken, så den er gearet til at producere selskabets velkendte leverpostej og leverpølse til det danske marked såvel som det svenske.

"Vi tror på, at produktion i Danmark er vejen til bedre produkter og bedre indtjening. Ved at samle alt under ét tag skaber vi en mere effektiv drift, der giver os bedre muligheder for at udvikle nye produkter. Det er en vigtig del af vores udvikling," siger adm. direktør Kristian Kornerup.

Ikke mange danskere er i tvivl om, hvad "et stykke med Stryhns" er. Firmaets historie går tilbage til 1941, da grosserer Henry Stryhn cyklede København tynd på sin varecykel med plads til 350 kilo leverpostej og solgte sin postej til slagterforretninger.

Siden fulgte en årrække med bl.a. Københavns Leverpostejfabrik på Amager, inden den moderne produktion i Himmelev ved Roskilde blev sat i værk, og i 2008 blev Stryhns opkøbt af den familieejede norske koncern Agra, der også ejer Graasten Salater og Langelænder Pølser.

Efterfølgende har Stryhns foretaget en række opkøb, bl.a. 80 pct. af aktierne i pålægsproducenten Royal Leverpostej A/S og Hafnia Food.

Det voksende pålægsimperium er størst på det danske marked, men har i en årrække kæmpet med faldende omsætning. Sidste år lykkedes det imidlertid selskabet at løfte indtjeningen, og direktør Kristian Kornerup har en erklæret målsætning om, at Stryhns inden for en overskuelig årrække er en milliardomsættende virksomhed.

"Men det kræver, at vi fortsætter vores vækst, forbedrer den forretning, vi allerede har, med ny innovation og lykkes med flere partnerskaber," siger Kristian Kornerup.

Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Stryhns er ikke den eneste fødevarevirksomhed herhjemme, som har valgt at satse på dansk produktion. I august sidste år besluttede Bisca at skrotte sin plan om at flytte produktion fra Stiege på Sjælland til Polen, hvilket afstedkom rosende ord fra bl.a. Fødevareforbundet NNF, der også glæder sig over Stryhns’ danske satsning.

Forbundsformand Ole Wehlast kalder Stryhns »et skoleeksempel på, at det sagtens kan betale sig at drive en fødevarevirksomhed i Danmark.«

"I mine øjne gør Stryhns det helt rigtige; de satser på kvalitet og højt forædlede fødevarer. Det er netop den type fødevarer, vi er blandt verdens allerbedste til at producere. Jeg håber, at flere danske fødevarevirksomheder lader sig inspirere af Stryhns’ forretningsmodel," siger Ole Wehlast til Fødevareforbundets hjemmeside.

Satsningen på dansk produktion er ikke den eneste store forandring, som Stryhns er undergået. Ifølge direktør Kristian Kornerup har virksomheden brugt mange kræfter på at optimere sin forretning og ikke mindst forbedre sin konkurrenceevne.

Effekten er ikke gået ubemærket hen, og i sidste måned blev Stryhns præmieret med Dansk Industris produktivitetspris for på fem år at have nedbragt medarbejdernes sygedage med 75 pct., spild med 63 pct. og de faste omkostninger med 35 pct.

Dermed kan virksomheden i dag producere meget mere leverpostej med stort set den samme indsats som i 2010.

Stryhns har endnu ikke offentliggjort regnskab for 2014, men året forinden omsatte selskabet for 570 mio. kr. og fik et overskud på 21 mio. kr.

3-stjernet-ejer: Vi holder øjne og ører åbne

Stryhns overtager kriseramt konkurrent

Stryhns køber dansk pålægsproducent

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter