FødevareWatch

Manden bag pølsebrødet er død

Grundlæggeren af Paaskebrød, Julius Paaskesen, der gjorde pølsebrødene aflange, er død.

Foto: Stefan Kai Nielsen/Polfoto/Arkiv

Manden bag det første masseproducerede pølsebrød i Danmark, Julius Paaskesen, er død, 92 år gammel.

Han sov ind mandag aften, skriver familien i et mindeord i Jyllands-Posten.

Julius Paaskesen begyndte som bager i 1951, da han sammen med sin kone overtog en butik på Vesterbro.

Også dengang var danskerne vilde med at spise hotdogs - det klassiske koncept med et stykke brød, hvori der er lagt en pølse og diverse garniture, som regel ketchup, remoulade, ristede løg og syltede agurker.

Hotdog-spisning i Danmark foregik da i et rundt stykke brød, som man så lagde pølsen i. En dag fik Julius Paaskesens bageri en bestilling fra en lokal pølsemand på 200 daglige pølsebrød, og han begyndte hurtigt at spekulere på, om det mon kunne lade sig gøre at massefremstille pølsebrød og gøre processen med at bage dem i stort antal lidt nemmere.

Julius Paaskesens pølsebrød blev en succes op gennem 1950'erne, da der var hundredevis af pølsevogne i Danmark, og antallet var støt stigende. Den store efterspørgsel førte til, at Julius Paaskesen og hans kone i 1962 åbnede den første fabrik i Rødovre til masseproduktion af pølsebrød, som var aflange og dermed passede i formen til pølserne.

Pølsebrødene blev hurtigt populære, og i 1968 indviede man en større fabrik, som kunne lave 72.000 pølsebrød i timen. Samtidig begyndte firmaet, som nu gik under navnet Paaskebrød, at levere til danske supermarkeder.

I 1985 overlod Julius Paaskesen Paaskebrød til sin søn, og kort tid efter, i 1988, blev selskabet solgt til den svenske koncern Lantmännen.

På Kroppedal Museum i Taastrup, som huser områdets lokalhistoriske samling, har man også dokumenter om Julius Paaskesen, og her kan man læse, at den flittige bager anså sit arbejde som en hobby og derfor ikke havde noget imod at stå op klokken 03 om natten og først komme hjem længe efter aftensmad.

Ud over at have "opfundet" pølsebrødet, som vi kender det i dag, udtog Julius Paaskesen også patent på en særlig brødrister, som var velegnet til brug i de små pølsevogne, så pølsebrødene kunne serveres nyristede.

Julius Paaskesen efterlader sig en samleverske, fem børn, 12 børnebørn og 11 oldebørn.

Unibake vil vinde slaget om brødhylderne

Brødgigant køber finsk milliardforretning

Krigen om håndværksbrødet

Mere fra FødevareWatch

Daloon klar til langt sejt træk på indtjeningen

Der er for første gang i flere år overskud i forårsrulleselskabet. Nu skal der fokus på at skabe mere værdi og erobre marked indenfor blandt andet foodservice, lyder meldingen fra Daloon-direktør.

Palsgaard får lov til at fyre med LPG

En række virksomheder har ansøgt Miljøstyrelsen om lov til at bruge andre energiformer i deres produktion. Styrelsen har nikket til ingrediensvirksomhedens Palsgaards ansøgning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier