Smagen af USA

For 60 år siden åbnede Ray Kroc sin første McDonald’s-restaurant. Siden er burgerkæden blevet et af verdens stærkeste symboler på globalisering, amerikanisering og kapitalisme. Den har endog sit eget hamburgeruniversitet.
Foto: Nam Y. Huh/AP
Foto: Nam Y. Huh/AP
AF IDA NYEGÅRD ESPERSEN

Koncept: Allerede i 1961 havde McDonald’s strikse standarder for sin service og åbnede Hamburger University i Illinois, McDonald's Center of Training Excellence, som burgerkæden selv formulerer det. Uddannelsesinstitutionen har gennem 54 år undervist i McDonald’s-etikette. Konceptet i burgerkædens køkken er som en nyslebet kniv: En ansat har én fastdefineret rolle, som denne udfører med militær disciplin og en fabriksarbejders tempo. Procedurer ved kassen, eksempelvis – punkt 1: øjenkontakt og hilsen, punkt 2: modtage bestilling, punkt 6: aflevere bakke og ønske god dag.

Allerede abonnent?Log ind her

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

Med din prøveperiode får du:

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
  • Skal indeholde mindst 8 tegn samt tre af disse: Store bogstaver, små bogstaver, tal, symboler
    Skal indeholde mindst 2 tegn
    Skal indeholde mindst 2 tegn

    Få fuld adgang til dig og dine kollegaer

    Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

    Del artikel

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

    Nyhedsbrevsvilkår

    Forsiden lige nu

    Læs også

    Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

    Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

    For abonnenter