FødevareWatch

Landmænd vil have mere mælk ud af køerne

De nordjyske mælkebønder er vilde efter at få at vide, hvordan de får deres køer til at producere mere mælk.

Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Det oplever man ved den nordjyske landbrugsorganisation Landbonord.

I 30 år har EU haft regler for, hvor meget mælk, landmændene må sende på markedet, men fra den 1. april blev kvoterne ophævet. Og dét mærker man hos LandboNord, der har rivende travlt med at rådgive landmændene.

"Der har været en kæmpe interesse. Vi har haft rigtig mange henvendelser fra landmænd, der gerne vil vide, hvordan de optimerer, sådan at de kan få mere mælk på mejeriet," siger kvægrådgiver Karsten Brødbæk, kvægrådgiver fra LandboNord, til P4 Nordjylland.

Mælkebønderne må nu producere al den mælk de vil. Og der er mange muligheder for at få køerne til at levere mere.

"Det kan man gøre ved at skabe endnu bedre forhold for sine køer. Blandt andet ved at ændre på den bås, de ligger i, eller det strøelse man bruger i stalden - og det foder, man giver dem," siger Karsten Brødbæk.

Landmand Per Højgaard fra Holtet er helt enig i, at det sagtens kan lade sig gøre at få køerne til at producere mere mælk. Han har selv øget sin produktion med cirka 10 procent, efter at han er gået over til at bruge sand som strøelse i stalden.

"Det viser jo tydeligt, at hvis man gør noget godt for køerne, så giver de meget igen. Så jeg tror, at der er mange, som med en lille investering kan øge produktionen, og nu skal man jo ikke betale strafafgift mere, når køerne yder mere," siger han til P4 Nordjylland.

En ko producerer i dag i gennemsnit 9,5 tons mælk årligt - mens LandboNord forventer, at det kan øges til 11 tons mælk om året.

Efter 31 år er det nu slut med EU's mælkekvoter

Landmænd får lov at afdrage kæmpebøde

Første april er 'næsten ligesom juleaften' for mælkebønderne

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier