FødevareWatch

Første april er 'næsten ligesom juleaften' for mælkebønderne

Landbruget ser frem til tusindvis af nye job, når EU's mælkekvoter bliver afskaffet til med udgangen af denne måned.

Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Mere mælk fra køerne er ensbetydende med flere arbejdspladser.

1. april hæver EU mælkekvoterne og hos Landbrug og Fødevarer forventer man, at det vil give 5500 nye arbejdspladser landet over.

Det er jo noget, vi har talt ned til, så det er jo næsten ligesom juleaften”

Thomas Søby, cheføkonom, Landbrug & Fødevarer
Det fortæller DR Nordjylland.

”Vi får lidt større råderum, når vi ikke hele tiden skal holde os op mod en kvote. Det giver en frihed, som vi ser frem til,” siger landmand Niels Klovborg fra Tylstrup nord for Aalborg.

På hans gård med 1100 køer forventer han, at de nuværende 10 ansatte bliver suppleret med yderligere to og at han kan anskaffe sig et par hundrede ekstra køer, når mælkekvoterne forsvinder.

I Nordjylland forventer cheføkonom hos Landbrug og Fødevarer, Thomas Søby, at det over de næste fem over vil betyde omkring 1000 flere job.

”Det er jo noget, vi har talt ned til, så det er jo næsten ligesom juleaften,” siger han.

Store landbrug vinder mest

Når EU's mælkekvoter forsvinder den 1. april forventer Landbrug og Fødevarer at mælkeproduktionen vil skyde i vejret.

”Frem mod 2020 vurderer vi, at der kan fremstilles yderligere en milliard kilo mælk i hele Danmark,” siger cheføkonomen.

Med den højere produktion følger et større behov for arbejdskraft. Og det er ikke kun hos de enkelte landbrug, der bliver behov for flere hænder.

”Der er noget mere mælk, der skal transporteres, så der skal flere til at køre lastbilerne. Der skal produceres noget emballage, så der er en lang række job, der følger med den stigende produktion,” siger Thomas Søby.

På gården ved Tylstrup producerer Niels Klovborg i dag 30 tons mælk om dagen. Og ifølge ham er det netop de større landbrug, der skal høste gevinsten af at kunne øge mælkeproduktionen.

”Det er os, der går rundt med lidt vand i øjnene, fordi det hele kan synes lidt for udfordrende,” siger storbonden til DR Nordjylland.

De ophævede mælkekvoter falder derfor på et tørt sted.

”Vi skylder helt utrolig mange penge i vores virksomhed og genererer simpelthen alt for lidt indtjening. Det er jeg sikker på, at det her kan være med til at rette op på,” siger storbonden.

Landmænd har betalt 8 mia. kr. i gebyrer

Thise Mejeri solgte mere øko-mælk

Her er verdens fem største økologiske mejerier

Mere fra FødevareWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

VALG 2022: Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier