Kopikvæg på vej til køledisken

Kultiveret kød kan have omkalfatret kødindustrien om blot få årtier, mener professoren, der dyrkede verdens første stamcellesteak.
Professor Mark Post dyrker sine laboratoriebøffer i petriskåle. | Foto: David Parry/PA Wire/Presse
Professor Mark Post dyrker sine laboratoriebøffer i petriskåle. | Foto: David Parry/PA Wire/Presse
AF MAZ PLECHINGER

Fremtidens køer græsser i en petriskål.

I 2013 lykkedes det ikke blot den hollandske professor Mark Post at dyrke såkaldt "kultiveret kød" ud af stamceller fra kvæg, men tillige at dyrke en laboratorieburger, der ifølge en smagstest rent faktisk var velsmagende. Dengang var prisen lidt svær at gabe over: 250 gram kunstigt kød kostede i omegnen af 1,5 mio. kr.

Men nu er prisen blevet skåret til cirka en 15.000 del. Det fortæller Mark Post ifølge TV2 i et interview til det australske medie ABC.

Produktionsomkostningerne er således nede omkring 80 australske dollar - cirka 400 kr. - kiloet, forklarer professoren, og om føje år vil det være muligt at producere til langt mere konkurrencedygtigt priser, da der er adskillige fordele ved det syntetiske kød.

Fordyrende mellemled

"Kvæg er meget ineffektive dyr med hensyn til at omforme vegetabilske proteiner til dyreproteiner. Vi mister faktisk meget mad ved at give det til dyr som mellemled," siger han til ABC.

Ved i stedet at dyrke kød af stamceller vil man dermed ikke blot reducere foderforbruget men også udledningen af drivhusgasser, da en laboratorie-ko prutter væsentligt mindre end en traditionel en af slagsen. Derudover kan man fra blot en enkelt muskel dyrke ikke mindre end 10 tons kød, hævder hollænderen.

Kultiveret kød er fortsat et anliggende for laboratoriernes nitrogenfrysere snarere end supermarkedernes kølediske. Men om få årtier kan det kuriøse kvæg være et reelt alternativ, fastslår Mark Post.

"Jeg tror virkelig, at vi om 20-30 år vil have en levedygtig industri i fremstilling af alternativt kød."

2015 bliver nichernes år på nettet

"Fødevarestyrelsen spænder ben for nye produkter"

Fødevarernes Silicon Valley er en succes

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også