FødevareWatch

Ny afgift halverer russisk hvede-eksport

Den russiske regering har i den forgangne måned indført en ny afgift på hvede, som eksporteres ud af landet, og det har fået eksporten til at styrtdykke.

Foto: POLFOTO

I februar indførte den russiske regering en ny afgift på eksport af hvede fra landet, og mens det har været med til at nedbringe priserne på råvaren i landet, så har det også haft store konsekvenser for eksporten af hvede.

Det skriver Bloomberg.

Den særlige afgift på hvedeeksporten, der vil være i kraft indtil udgangen af juni, er på 15 pct. af en forsendings samlede værdi, samt 7,5 euro per ton. Og den nye afgift har allerede afholdt flere eksportører fra at sende deres forsyninger ud af landet.

Officielle tal viser ifølge Bloomberg, at eksporten faldt med 45 pct. i februar, mens landets største jernbaneoperatør ZAO Rusagrotrans estimerer, at Ruslands internationale salg af hvede i indeværende måned vil lande 65 pct. under niveauet fra marts 2013.

Det er et markant fald for et land, som sidste år var verdens fjerde største eksportør af hvede, kun overgået af USA, Canada og Frankrig.

Men mens det står skidt til i Rusland, så ser de europæiske bønder og råvarehandlere ud til at have draget nytte af situationen. Ifølge nyhedsbureauet er mange kornkøbere nemlig gået over til at købe deres hvede fra europæiske handlere, da den svage euro bevirker, at prisen her er markant lavere end i andre dele af verden.

”Vores position på markedet er stort set blevet taget fra os. Udbuddet fra Europa slår alle rekorder,” siger Igor Pavensky, der er vicedirektør i Rusagrotrans i et telefoninterview med Bloomberg.

Bomstærk dollar kan trække landbruget ud af krisen

Varmt vejr truer produktionen af hvede

Øl- og brødindustri melder om høj dansk kornkvalitet

Global rekordhøst sender kornpriserne ud i frit fald

Kvaliteten af dansk korn sætter ny bundrekord

Global rekordhøst fylder lagrene og udløser store prisfald på korn

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier