Næsten halvdelen af de danske fødevarevirksomheder har en eller flere gange ansat udenlandsk arbejdskraft, fordi der var mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft.
Det er en af hovedkonklusionerne i en analyse fra Landbrug & Fødevarer, baseret på bl.a. en undersøgelse blandt Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder.
Rapporten har fokus på fødevareklyngen, men analyserer også den generelle udvikling i Danmark i forhold til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.
”Nye tal viser, at danske virksomheder i højere grad end tidligere har problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det øgede misforhold mellem udbud og efterspørgsel af kompetencer på arbejdsmarkedet mærkes også af virksomhederne i fødevareklyngen, der ofte oplever, at der er for få personer med de nødvendige kvalifikationer. Dette øger behovet for uddannelse, hvis virksomhedernes produktion ikke skal begrænses i fremtiden,” skriver cheføkonom Thomas Søby og peger på en række konklusioner fra analysen og medlemsundersøgelsen:
*Danmark er det land, hvor misforholdet mellem udbud og efterspørgsel af kompetencer på arbejdsmarkedet er steget mest i perioden fra 2013 til 2014.
*Misforholdet mærkes også i fødevareklyngen, hvor op mod hver femte virksomhed oplever, at der aldrig eller sjældent er et tilstrækkeligt antal jobansøgere med de ønskede faglige kompetencer.
*Ca. 6 pct. af fødevarevirksomhederne oplever, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er en decideret produktionsbegrænsning. Det samme gælder for ca. 11 pct. af virksomhederne i agroindustrien.
* Der er risiko for, at ordrerne vil gå til virksomheder placeret andre steder i verden, hvis danske virksomheder ikke har mulighed for at rekruttere den fornødne arbejdskraft.
*44 pct. af fødevarevirksomhederne, og 36 pct. af agroindustrivirksomhederne, har en eller flere gange ansat udenlandsk arbejdskraft, fordi der var mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft.
”Mange af fødevare- og agroindustrivirksomhederne benytter sig af muligheden for at ansætte udenlandsk arbejdskraft, når det ikke har været muligt at finde dansk arbejdskraft,” skriver cheføkonomen og tilføjer, at fødevareklyngen har ”mere held/evne til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft end de generelle tendenser i Danmark.”
”Dette skyldes dog i høj grad, at en stor del af den udenlandsk rekrutterede arbejdskraft i fødevareklyngen er ufaglært arbejdskraft,” konstaterer Søby.
Første april er 'næsten ligesom juleaften' for mælkebønderne
Aarstiderne investerer tungt i pakkeri og nye medarbejdere
Kantinebranchen frygter mangel på dygtige kokke