Fødevarefirmaer mangler kvalificeret dansk arbejdskraft

Mange af fødevare- og agroindustrivirksomhederne benytter sig af muligheden for at ansætte udenlandsk arbejdskraft, når det ikke har været muligt at finde dansk arbejdskraft.
Genrefoto | Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
Genrefoto | Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Næsten halvdelen af de danske fødevarevirksomheder har en eller flere gange ansat udenlandsk arbejdskraft, fordi der var mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft.

Det er en af hovedkonklusionerne i en analyse fra Landbrug & Fødevarer, baseret på bl.a. en undersøgelse blandt Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder.

Rapporten har fokus på fødevareklyngen, men analyserer også den generelle udvikling i Danmark i forhold til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

”Nye tal viser, at danske virksomheder i højere grad end tidligere har problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det øgede misforhold mellem udbud og efterspørgsel af kompetencer på arbejdsmarkedet mærkes også af virksomhederne i fødevareklyngen, der ofte oplever, at der er for få personer med de nødvendige kvalifikationer. Dette øger behovet for uddannelse, hvis virksomhedernes produktion ikke skal begrænses i fremtiden,” skriver cheføkonom Thomas Søby og peger på en række konklusioner fra analysen og medlemsundersøgelsen:

*Danmark er det land, hvor misforholdet mellem udbud og efterspørgsel af kompetencer på arbejdsmarkedet er steget mest i perioden fra 2013 til 2014.

*Misforholdet mærkes også i fødevareklyngen, hvor op mod hver femte virksomhed oplever, at der aldrig eller sjældent er et tilstrækkeligt antal jobansøgere med de ønskede faglige kompetencer.

*Ca. 6 pct. af fødevarevirksomhederne oplever, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er en decideret produktionsbegrænsning. Det samme gælder for ca. 11 pct. af virksomhederne i agroindustrien.

* Der er risiko for, at ordrerne vil gå til virksomheder placeret andre steder i verden, hvis danske virksomheder ikke har mulighed for at rekruttere den fornødne arbejdskraft.

*44 pct. af fødevarevirksomhederne, og 36 pct. af agroindustrivirksomhederne, har en eller flere gange ansat udenlandsk arbejdskraft, fordi der var mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft.

”Mange af fødevare- og agroindustrivirksomhederne benytter sig af muligheden for at ansætte udenlandsk arbejdskraft, når det ikke har været muligt at finde dansk arbejdskraft,” skriver cheføkonomen og tilføjer, at  fødevareklyngen har ”mere held/evne til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft end de generelle tendenser i Danmark.”

”Dette skyldes dog i høj grad, at en stor del af den udenlandsk rekrutterede arbejdskraft i fødevareklyngen er ufaglært arbejdskraft,” konstaterer Søby.

Første april er 'næsten ligesom juleaften' for mælkebønderne

Aarstiderne investerer tungt i pakkeri og nye medarbejdere

Kantinebranchen frygter mangel på dygtige kokke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter