FødevareWatch

Svensk storimportør overvejer at droppe dansk svinekød

Kontroversiel aflivningsmetode af danske smågrise får supermarkedsgiganten ICA til at overveje sit millionsalg.

Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Den danske produktion af svinekød er igen kommet under kritisk lup i Sverige.

Supermarkedskæden ICA, der sidder på over en tredjedel af det svenske marked, vil nu tage sit salg af dansk svinekød op til overvejelse, efter at det er kommet frem, at hundredtusinder af undervægtige smågrise hvert år bliver aflivet i danske stalde ved at banke deres hoved mod staldens betongulv.

"For os er det vigtigt, at ingen dyr skal lide uden grund, og at svinebønderne følger de retningslinjer, som der findes i deres hjemland - i det her tilfælde Danmark," siger Ulrika Borg, pressechef for ICA Group, til The Local.

"Vi har ikke talt med Danmark om lige nøjagtig dette emne før, men det vil vi nu følge op på," tilføjer hun.

Noget kunne dog tyde på, at de danske svinebønder handler efter bogen. Ifølge Dyreværnsrådet er metoden forsvarlig, fremgår det af et svar fra den daværende justitsminister Lene Espersen (K) til Folketinget i 2008:

"Det er rådets opfattelse, at hvis aflivningen af pattegrise sker med et enkelt slag, hvorved pattegrisens hoved og nakke slås så hårdt ned i gulvet, at dyret får kraniebrud og dør omgående, så er metoden dyreværnsmæssigt forsvarlig," hedder det.

Nyheden, om at danske smågrise bliver aflivet på denne måde, har skabt debat i Sverige, hvor dansk svinekød så sent som i november sidste år også trak overskrifter.

Dengang kom det frem, at der ved en stikprøve var fundet et højt antal multiresistente MRSA-bakterier i importeret svinekød fra Danmark og Tyskland.

Omkring 20 procent af det svinekød, som ICA sælger, stammer fra Danmark. Men importen af svinekød stiger i Sverige, hvor mange regler for blandt andet dyrevelfærd gør det dyrt at producere svin.

"Problemet er, at kunderne gerne vil have lave priser, og at dansk kød er billigere end svensk, men vi har kørt kampagner for at forsøge at promovere svensk kød," siger Ulrika Borg.

Det er uklart, hvilke konkrete initiativer ICA vil tage.

I 2013 eksporterede Danmark for 1,22 milliarder kroner svinekød til Sverige.

Medie: Svenskere dropper dansk kød i stor stil

Dansk kød tilbagekaldes i svenske supermarkeder

Første svenske detailkæde fjerner dansk kød 

Mere fra FødevareWatch

Diningsix-direktør takker af

Restaurantkoncernens adm. direktør giver i stedet stafetten videre til medstifter, mens han selv fortsætter som kommerciel direktør udstationeret i London.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier