FødevareWatch

Måling: Danskerne klart imod flere storcentre

Ifølge en måling foretaget af Megafon for De Samvirkende Købmænd støtter et stort flertal af danskerne ikke Venstres forslag om en liberalisering af planloven.

Foto: Thomas Priskorn/ JP

En Megafon-måling viser ifølge De Samvirkende Købmænd, at 76 procent af vælgerne frygter yderligere butiksdød i landdistrikterne, hvis Venstre efter det kommende valg får opbakning til en liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser. Herefter vil det være muligt for kommunerne uden begrænsninger at tillade nybyggeri af flere storcentre og hypermarkeder.

For ti dage siden fremlagde Thomas Danielsen, Venstres landdistriktsordfører, et forslag, hvor den nuværende planlov får en tur med skruenøglen og bliver løsnet, så byer i fremtiden lettere kan få lov til at bygge storcentre, hypermarkeder og varehuse - det vil ifølge partiet skabe mere vækst og udvikling i de mindre og mellemstore byer.

"Kommunen skal have lov til at planlægge, om man vil bygge et storcenter i sin kommune, uanset hvor stor kommunen er. Det vil sikre vækst i alle dele af landet," sagde Thomas Danielsen til DR Nyheder.

I dag skal en by mindst have 40.000 indbyggere for at få lov til at give Bilka eller andre store varehuse lov til at bygge nyt, men den grænse vil man i Venstre helt have fjernet.

Ifølge Megafon-målingen frygter danskerne at miste deres lokale dagligvarebutikker, og 82 procent af de adspurgte lægger stor vægt på tilstedeværelsen af lokale dagligvarebutikker, når de vælger bopæl. Det tilsvarende tal for f.eks. god kollektiv trafik er 58 procent og for skole 40 procent, skriver De Samvirkende Købmænd i en meddelelse.

“Vælgerne vil bevare den fintmaskede butiksstruktur og frygter butiksdød, hvis kommunerne uden begrænsninger kan tillade nybyggeri af flere storcentre og hypermarkeder, sådan som Venstre foreslår. Derfor: Jo før, der skabes ro om detailhandelsbestemmelserne, desto bedre for investeringerne i de lokale butikker og for fortsat bosætning i de mindre byer," udtaler John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd.

 Venstre vil tillade storcentre overalt

Bliver balladen om Bilka butikkernes død?

Købmænd: Venstre svigter landdistrikterne

Detailgigant klar til Bilka-boom

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier