FødevareWatch

Bliver balladen om Bilka butikkernes død?

Coop og Dansk Supermarked er uenige om, hvad Venstres planlovsforslag kommer til at betyde for dansk detailhandel. Men butiksdøden i de små samfund har stået på længe - også uden storcentrenes hjælp, mener ekspert.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto/Arkiv

"Det vil være en katastrofe for Danmark, og det vil forstærke en udvikling, hvor Udkantsdanmark bare bliver endnu mere udkant. Vi vil se butiksdød, vi vil se mange byer miste deres sidste butik, og vi vil se byer visne hen en efter en."

Det er skræmmebilledet for Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, efter Venstres nye planlovsforslag.

Men der er ikke hold i de dystre fremtidsudsigter, mener Dansk Supermarked. Og ekspert i dansk detailhandel Bruno Christensen giver detailgiganten ret.

Vi vil se butiksdød, vi vil se mange byer miste deres sidste butik, og vi vil se byer visne hen"

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, Coop
De nye storcentre kommer ikke til at udgøre dødsstødet for de små butikker. Tværtimod kommer de til at give en mulighed til kommunerne for at holde folk i byerne, mener han.

"Den butiksdød, man taler om, har været i gang i 27 år og er ikke en konsekvens af storcentre, men af mange andre ting. Det er discountkæderne og nethandlen, der blandt andet er skyld i det. Det, man frygter, er en ubegrundet frygt, og det at fjerne planloven vil gøre det muligt for kommunerne selv at få fastholdt folk i byerne frem for at skulle køre til den nærmeste storby," siger Bruno Christensen.

Men Jens Juul Nielsen er uenig. Han ser det som en politisk modarbejdelse af det arbejde, dagligvarebutikkerne gør for at holde sig oven vande.

Og så handler det ikke bare om, at lokalpolitikerne i kommunen selv kan beslutte, om de vil have en Bilka eller ej. Det handler også om, at de beslutninger, de træffer, kan have konsekvenser for nabokommunen, der måske er mindre.

"Det skaber en koncentration, hvor nogle få store bliver meget større, og de små landsbysamfund kommer til at betale prisen. Fra landspolitisk side skal man gøre sig bevidst om, hvilken balance, man vil have i det danske samfund. Og det kan man altså ikke overlade til lokalpolitikerne. Hvad skal man gøre, hvis man ligger i en landkommune, og den store kommune i regionen tillader et storcenter? Det her er altså et landspolitisk emne," siger han.

Dansk Supermarked: Lad markedet bestemme

Men hvor kunderne søger hen, er op til kunderne selv, mener Dansk Supermarked - det er ikke noget, politikerne på Christiansborg skal styre. Og der kommer ikke til at være en Bilka i hver en baghave, understreger man også.

Der er lukket butikker i Danmark, siden Mads Skjern kom til Korsbæk, og sådan vil det jo fortsætte"

Mads Hvitved Grand
"Der kommer ikke til at være en kommune, der åbner flere Bilkaer. Det, vi snakker om, er bare en håndfuld. Men jeg kan godt forstå, at Coop vil passe på sin egen markedsandel. Når man har ni Fakta'er i Randers-området, så er man selvfølgelig ikke interesseret i, der kommer en Bilka. Men butiksstrukturen er ikke statisk, den udvikler sig hele tiden."

"Der er lukket butikker i Danmark, siden Mads Skjern kom til Korsbæk, og sådan vil det jo fortsætte. Vores livsmønstre ændrer sig, og vi efterspørger andre muligheder. Vi synes, det er rimeligt, at folk selv får muligheden for at bestemme, hvor de køber ind, og at det ikke er politikerne på Christiansborg, der skal træffe den beslutning for dem," svarer pressechef Mads Hvitved Grand fra Dansk Supermarked igen.

Bruno Christensen påpeger også, at man ikke kommer til at placere storcentre nogle steder, hvor der ikke er kundegrundlag for det.

Men Jens Juul Nielsen er ikke i tvivl. Han gør opmærksom på, hvordan afskaffelsen af lukkeloven i sin tid rykkede de små butikkers søndagskunder til de store butikker, og at det lagde landsbybutikkerne i krise.

"Den sidste dagligvarebutik i en landsby er en livsnerve, og den livsnerve bliver revet over, når du lemper planloven," siger han.

Købmænd: Venstre svigter landdistrikterne

Venstre vil tillade storcentre overalt

Detailgigant klar til Bilka-boom

Cepos: Der skal også åbnes for større supermarkeder

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier