FødevareWatch

Storkøkkener bruger næsten 1 mia. på økologi

En ny opgørelse viser, at der blev solgt for 981 mio. kroner økologiske varer til landets professionelle køkkener i 2013. Det er næsten en fordobling i forhold til 2010.

Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Danmarks Statistik netop offentliggjort en opgørelse, der viser, at de danske storkøkkener tilbage i 2013 købte for 981 mio. kr. økologiske fødevarer.

Ifølge Økologisk Landsforening er det næsten en fordobling i forhold til 2010, og tegn på en yderst positiv tendens.

"Det er utroligt positivt, at det i stigende grad er økologiske råvarer, der kommer i gryderne og på tallerknerne i landets professionelle køkkener. Det betyder, at mange tusindvis af danskere på deres arbejdspladser, i børnehaven eller plejehjemmet får serveret mad, som er fri for rester af sprøjtegifte. Og det er med til at sikre, at vi også i fremtiden har rent drikkevand i hanen, at vi har en rig natur med masser af sommerfugle og insekter, og at økologiske køer, grise og høns har god plads og kommer ud under åben himmel," udtaler Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse.

Med den lille milliard udgør økologi omkring fem procent af den samlede omsætning af fødevarer i foodservice-branchen. Det er lidt under niveauet for detailhandel, hvor økologiske varer udgør otte procent af omsætningen af alle varer.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser derudover også, at det er især økologiske mejerivarer (41 pct.) og kolonialvarer (31 pct.) som drikkevarer, mel og gryn, der fyldte mest i landets køkkener i 2013. Frugt og grønt udgjorde 18 procent af omsætningen.

Det er de offentlige institutioner og private kantiner, der køber mest økologi, og i 47 danske kommuner arbejder man i dag med konkrete økologiske målsætninger, som skal støtte op om regeringens samlede mål om, at 60 procent af maden i de offentlige køkkener skal være økologisk i 2020.

Storkøkkener kan få besøg af madspilsjægere

Madaffald fra supermarkeder bliver lavet til biogas

Dansk Cater sidder tungt på offentlige indkøb

Minister kræver vækst

Mere fra FødevareWatch

Horestas nye direktørtrio: Vi skal blive skarpere

INTERVIEW: Horesta er på mange måder den ønskede fælles indgang for hotel- og restaurationsbranchen, men ifølge organisationens tre nye direktører er der dog steder, hvor der kan strammes op. ”Vi er en Ferrari, der kører på to ventiler i stedet for otte,” lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier