Danish Crown fyrer direktør

Adm. direktør i DC Pork, Jesper Friis,  forlader kødgiganten efter to år.
Foto: Ernst Van Norde
Foto: Ernst Van Norde
AF JØRGEN RUDBECK & HENRIK TÜCHSEN

Danish Crown har valgt at lade samarbejdet med adm. direktør for DC Pork Jesper Friis ophøre. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Jesper Friis tiltrådte for godt to år siden i den svære opgave som ansvarlig for svinekødsproduktionen i Danish Crown – en division med en omsætning på godt 30 mia. kr.

"To år er ikke lang tid, og det er med beklagelse, at vi er nået frem til beslutningen," siger Group CEO Kjeld Johannesen i meddelelsen og fortsætter:

"Jesper Friis har bragt nytænkning ind i koncernen, og vi havde håbet, at vi over tid også kunne nå hinanden, når det handler om den komplekse ledelsesmæssige opgave, som omfatter mange forskellige kulturer i DC Pork, men det synes vi ikke er lykkedes," siger Kjeld Johannesen.

Han understreger, at årsagen til samarbejdets ophør hverken har baggrund i Jesper Friis' finansielle resultater eller i enkeltstående begivenheder.

I første omgang flyttes det overordnede ledelsesmæssige ansvar til Group CEO Kjeld Johannesen, men den daglige ledelse varetages af ledere i DC Pork.

"Vi vil nu tage fat på sammen med en række fagligt meget dygtige direktører at se på, hvordan vi kommer videre – både på den korte og den lange bane," siger Kjeld Johannesen.

"Det kræver nogle ledelsesmæssige evner, som man efter drøftelser i bestyrelse og formandskab ikke havde tiltro til, at Jesper Friis kunne løfte på den lange bane," lyder det fra kommunikationsdirektør Anne Villemoes, da FødevareWatch forsøger at finde ud af, hvad der ligger i formuleringen "den komplekse ledelsesmæssige opgave".

"Danish Crown er en kompleks virksomhed, hvor man både skal være i stand til arbejde sammen med medarbejdere i slagteproduktionen såvel som ledere og de andelshavere, som også er en stor del af koncernen," lyder det videre fra Anne Villemoes.

Stor stjerne fra start

Jesper Friis fratræder per 1. februar, men står til rådighed i den kommende periode.

Jesper Friis, der er midt i 40'erne, tiltrådte i januar 2013 som ny divisionsdirektør for Svinekødsdivisionen i Danish Crown.  Ansvaret for fødevarekoncernens største division med godt 30 mia. kr. i omsætning havde igennem de seneste år ligget hos CEO Kjeld Johannesen.

Han kom fra en stilling som Senior Vice President i Carlsberg, med ansvaret for Vesteuropa. Han havde været i bryggerikoncernen i forskellige jobs siden 2005.

”Jesper har præcis den internationale erfaring, vi har ledt efter til jobbet - og så har han leveret gode resultater i sit nuværende job,” sagde CEO Kjeld Johannesen om valget af Jesper Friis.

Allerede i forbindelse med ansættelsen blev der spekuleret i, at Friis kunne være kronprinsen, der en dag skulle tage over efter Kjeld Johannesen. Det kommer så ikke til at ske.

Lang kamp med tillidsfolket

Den afgående direktør har flere gange i det forløbne år spillet en stor rolle i slagterikoncernen i forbindelse med slagterilukningerne i Fåborg, Skærbæk og i Rønne.

Jesper Friis var blandt andet en af hovedrolleindehaverne bag redningen af Danish Crown-slagteriet på Bornholm, hvor han fra Danish Crown-siden optrådte som hovedforhandler

Han stod længe stejlt på et krav om 8 pct. lønnedgang til de bornholmske slagteriarbejdere, men efter meget lange forhandlinger i starten af juni fandt parterne i stedet frem til en model, hvor man bla. ved hjælp af en lovændring oprettede et medarbejderinvesteringsselskab, hvor de ansatte indskyder 3,5 pct. af lønnen. Med mulighed for at få pengene tilbage senere.

Direktøren for DC Pork, Jesper Friis lagde undervejs i processen på Bornholm pres på NNF, slagteriets tillidsmænd og de ansatte med følgende udtalelse:

"(...) I sidste ende handler det her om 190 medarbejderes fremtid, og derfor synes vi også, de skal have mulighed for at komme med en tilkendegivelse. Finder vi ikke de nødvendige besparelser, står det klart, at slagteriet i Rønne desværre ikke står til at redde," sagde Jesper Friis ved udgangen af maj.

Det var en udtalelse, som man i NNF med det samme tog skarpt afstand fra.

"Vi har tidligere oplevet, hvordan Danish Crown har sat tillidsrepræsentanterne på slagterierne en pistol for panden og bedt dem vælge mellem lønnedgang eller lukning. På Bornholm er de gået skridtet videre og truer nu medarbejderne. Det er helt urimeligt at bede menige slagteriarbejdere om at afgøre slagteriets fremtid. Den slags beslutninger træffes af ledelsen - og kun ledelsen," skrev forbundet kort tid efter udmeldingen fra Jesper Friis.

FødevareWatch forøger at få en kommentar fra Jesper Friis.

Lukningen af Danish Crown i Faaborg - fortalt indefra

Slagteriarbejdere skyder på vækstplan

Danish Crown flytter produktion til England

Nyt slag til svineproducenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Photo: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg