Bortvist direktør overførte 310.000 til private konti

Jesper Skibstrup, der onsdag meldte sig selv til politiet, har trukket et større beløb ud af MadMarked A/S og brugt kontanter til private formål.
MadMarked i Præstø og Store Heddinge drejer nøglen om, mens butikkerne i Korsør, Svendborg og Skovsgaard kører videre som hidtil. | Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
MadMarked i Præstø og Store Heddinge drejer nøglen om, mens butikkerne i Korsør, Svendborg og Skovsgaard kører videre som hidtil. | Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Jesper Skibstrup, tidligere adm. direktør i MadMarked, trak omkring 310.000 kr. ud af selskabet og overførte pengene til private konti.

Han brugte desuden virksomhedens kontanter til private formål, leasede en bil på firmaets regning og afgav løfter til leverandører og andre kreditorer, han vidste, han ikke kunne overholde.

Det fremgår af et internt dokument, hvor Jesper Skibstrup beklager over for ledelsen, at han har overskredet sine beføjelser og ført dem bag lyset.

De ulovlige overførsler er foregået i perioden fra august 2013 til midten af december sidste år, og pengene er sat ind på private konti i to forskellige pengeinstitutter.

Den nu bortviste direktør, der meldte sig til Nordsjællands politi onsdag, fastholder dog, at beløbet fra den ene konto, omkring 102.000 kr., er ført tilbage til moderselskabet.

Det økonomiske rod førte i sidste uge til, at MadMarked A/S blev begæret konkurs af investor Peder Harboe, mens butikkerne i Præstø og Store Heddinge drejer nøglen om.

De resterende butikker i Korsør, Svendborg og Skovsgaard kører videre som hidtil, da de er selvstændigt ejet og økonomisk uafhængige af det konkursbegærede selskab.

FødevareWatch har været i kontakt med Jesper Skibstrup, der oplyser, at han venter med at udtale sig efter råd fra sin advokat. Han hævder dog, at han har arbejdet uden løn gennem hele sin tid i virksomheden, og at han i øvrigt har savnet opbakning fra ledelsen i den daglige drift.

"Jeg har endvidere investeret en del midler i MadMarked, således at min samlede mellemregning med MadMarked vil vise, at jeg har en del til gode i selskabet, trods min interne redegørelse," skriver han i en mail.

Et møde i januar blev afgørende

MadMarked blev stiftet af Birgitte og Kim Escherich og Jesper Skibstrup i 2012, og på sit højeste havde den økologiske kæde seks købmandsbutikker, der alle var placeret i mindre lokalsamfund i provinsen.

Ambitionsniveauet rakte dog til langt mere for de tre stiftere, og i september fortalte Birgitte Escherich til FødevareWatch, at kæden gik med planer om at åbne 80 butikker inden for de næste fem år. To måneder senere begyndte tingene imidlertid at gå skævt.

Her stod det pludselig klart, at selskabet havde brug for ny kapital, og derfor kontaktede ledelsen Peder Harboe, der ejer MadMarked i Korsør, for at høre, om han var interesseret i at hjælpe virksomheden.

Parterne holdt et møde i starten af januar, hvor ægteparret Escherich og Jesper Skibstrup var samlet med Peder Harboe og hans rådgivere for at drøfte muligheden om en yderligere investering.

”Jeg blev spurgt før jul, om jeg ville skyde nye penge i selskabet. Vi mødtes så efter nytår, hvor de fortalte, at det stod værre til end først antaget,” siger Peder Harboe.

Derfor blev investoren, der havde følge af sin advokat og sin revisor, præsenteret for en redningsplan, der blandt andet indebar, at selskabet, MadMarked A/S, skulle begæres konkurs.

Men Peder Harboe var ikke tryg ved planen eller de regnskabstal, der blev fremlagt, og derfor valgte han at komme ledelsen i forkøbet og trække stikket onsdag i forrige uge.

”Vi kunne ikke få tallene til at hænge sammen, og pludselig begyndte tingene at gå hurtigere, end jeg bryder mig om. Derfor bad jeg min advokat begære virksomheden konkurs, da jeg ikke følte, at vi kunne overlade det til den nuværende ledelse at sikre de værdier, der er i selskabet,” siger han.

Skiftede bogholder i foråret

Birgitte Escherich fik første gang mistanke om, at der var noget galt med adm. direktør Jesper Skibstrups forvaltning af økonomien i november, men det var ikke før i dagene efter mødet med Peder Harboe, at hun og hendes mand forstod det fulde omfang af problemerne.

”Det har flere gange undret mig, at vi er så lang tid om at betale vores kreditorer i forhold til, at vi har en god omsætning, men det ser ud til, at alle involverede, inklusiv vores kreditorer, gennem længere tid er blevet præsenteret for et billede af virksomhedens økonomi, som ikke stemmer overens med virkeligheden,” siger hun og fortæller, at de konfronterede direktøren, der havde ansvaret for driften.

”Efter mødet snakkede vi med Jesper om problemerne, og han kom med alle mulige forklaringer, som vi valgte at tro på. Men i sidste uge gik det op for os, at der er andre og mere alvorlige problemer, end han gav udtryk for. Konsekvensen er, at det gik meget dårligere, end vi troede, og at der nu ikke er penge til lønninger og kreditorer," siger hun.

Men måske burde ægteparret have fået øje på faresignalerne tidligere i forløbet.

Ikke mindst i foråret, hvor Jesper Skibstrup valgte at fyre den daværende bogholder, efter at hun havde gjort Birgitte Escherich opmærksom på, at der var tegn på uregelmæssigheder i regnskaberne.

I stedet hentede den adm. direktør en ny bogholder i skikkelse af Anders Rysgaard, som han kendte fra Centerplan Commerce, hvor Skibstrup var direktør og Rysgaard var ansvarlig for pr og marketing. Ifølge Birgitte Escherich var aftalen, at Anders Rysgaard skulle arbejde gratis for MadMarked, men den særlige ordning har ikke været mulig at få bekræftet af hverken Skibstrup eller Rysgaard.

Alarmklokkerne burde måske også have ringet i december, da Thomas Ingversen, der drev MadMarked i Lysnæs, valgte at lukke sin butik med den begrundelse, at han ikke længere stolede på ledelsen.

”Jeg har måttet tage den svære beslutning af lukke Lynæs MadMarked. Årsagen er, at der er skabt mistillid mellem Lynæs MadMarked ApS og MadMarkedet A/S omkring driften af butikken. Jeg har overgivet sagen til min advokat, som i øjeblikket arbejder med sagen,” skrev han på sin Facebook-profil.

Skibstrup har flere konkurser bag sig

Endelig er der Jesper Skibstrups fortid, der gemmer på flere konkurser og tætte forbindelser til en af finanskrisens hovedpersoner.

Skibstrup har således været adm. direktør i en række selskaber tilknyttet finansmanden Carsten Leveau og ejendomskoncernen Centerplan, der gik ned med en gæld i milliardklassen efter krakket i Roskilde Bank.

Den bortviste direktør var blandt andet chef for Centerplans kommercielle aktiviteter samt selskabet Park City, der måtte trække sig fra flere storstilede projekter, da bunden faldt ud af ejendomsmarkedet i 2008.

Jesper Skibstrup var desuden adm. direktør i selskabet bag den københavnske restaurant Custom House, der drejede nøglen om for to år siden.

Foruden aktiviteterne i Centerplan måtte han i april konkursbegære sin egen virksomhed CC2 ApS, der dækkede over yderligere fire konkursramte eller tvangsopløste selskaber.  

Med bortvisningen fra MadMarked A/S har erhvervsmanden dermed været involveret på ledelsesniveau i 13 konkurser eller tvangsopløsninger inden for de sidste ti år.

”Jeg fik et chok, da jeg så listen"

Birgitte og Kim Escherich har kendt til den bortviste direktørs fortid i Centerplan, siden han blev inddraget i udviklingen af den økologiske kæde i 2012.

Det gav imidlertid ikke grund til bekymring for ægteparret, der fik en god snak med Jesper Skibstrup om hans rolle i sagen, hvor han hverken er sigtet eller dømt for at have gjort noget ulovligt.

De resterende konkurser fik de først kendskab til for nylig, da en advokat fremlagde et udskrift af Jesper Skibstrups tidligere aktiviteter.

”Jeg fik et chok, da jeg så listen. Der blev jeg bekræftet i, at vi måske har at gøre med nogle mere alvorlige problemer end bare sjusk, fordi det virker mærkeligt, at man har brug for at jonglere rundt med så mange selskaber,” siger Birgitte Escherich.

Hun erkender, at hun og hendes mand burde have undersøgt Jesper Skibstrups fortid mere grundigt, inden de gav ham ansvaret for virksomhedens økonomi.  

”For at være ærlig så har vi ikke tænkt over at søge på Jespers fortid i CVR-registeret. Det skulle vi have gjort. Det er der ingen tvivl om, og det kan jeg ærgre mig over i dag,” siger hun.

Samme melding lyder fra Peder Harboe. Han lærte om Jesper Skibstrups konkurser i sidste uge, da han valgte at begære MadMarked A/S konkurs.

”Havde jeg vidst det fra starten af, havde jeg nok tøvet en kende med at skyde penge i selskabet,” siger Peder Harboe og fortæller, at han i det mindste ville have været mere forsigtig med sin investering.

”Jeg ville i hvert fald have stillet nogle flere spørgsmål lidt tidligere i forløbet. Det er selvfølgelig ærgerligt, at jeg ikke gjorde det,” siger han.

MadMarked-direktør har meldt sig til politiet

Bortvist direktør har flere konkurser bag sig

Investor trak stikket på konkursramt madmarked

MadMarked kører videre med ny ledelse

Butiksejere har købt MadMarked

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter