FødevareWatch

Økologisk fødevarekæde har store vækstambitioner

Den alternative fødevarekæde Madmarked har netop åbnet sin femte butik i Svendborg og en mere er på vej i Korsør. Stifter Birgitte Escherich vil imidlertid åbne ikke mindre end 80 butikker i løbet af de næste 4-5 år.

Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

”Vi åbnede i Svendborg forrige mandag og 1. december åbner vi i Korsør. Vi har 10 projekter i gang rundt om i landet og omkring 20, der har tilkendegivet, at de gerne vil. Nogle af dem er meget konkrete og har allerede fundet lejemål og er i gang,” siger Birgitte Escherich, initiativtager til konceptet Madmarked til FødevareWatch.

Det alternative fødevaremarked, som står for økologisk produktion, mindskning af madspild og optimering af ressourcer har netop åbnet sin femte butik i Svendborg og i december åbner den sjette i Korsør.

Men Escherichs ambitioner rækker langt videre. Hun vil åbne 80 madmarkeder inden for en periode på 4-5 år.

”Det mener vi godt, at vi kan kapere. Nu har vi åbnet fem meget forskellige butikstyper – f.eks. en, hvor vi har omlagt en Spar-købmand, en som ligger på en gågade og en på landet. Det bliver meget spændende at se hvilket outcome, der kommer ud af det, men vi mener, at vi er ret godt klædt på til at gå videre med en copy-paste model,” siger hun.

Ekstern investor forudsætning for ekspansion

Når der er behov, bidrager Madmarked med lidt af den nødvendige investering i de nye butikker. Men på såkaldte borgmøder, som Escherichs holder i forbindelse med åbningen af en ny butik, spørger hun de lokale, om der er nogen, der har lyst til at investere. Nogle gange kan den nye butiksejer også selv stå for hele investeringen.

Overvejer du at få en større investor ind?

”Det vil vi gerne. Men det skal være den rigtige partner, så vi har is i maven. Det skal være den helt rigtige, og det handler rigtig meget om mindset – om at der er nogen, der forstår det her og er ydmyge over for moder jord.

Men er det noget, du leder efter?

”Ja. Ikke sådan at vi aktivt har været ude og spørge, men vi vil faktisk rigtig gerne have en ekstern investor ind over, så det kan gå lidt hurtigere end 4-5 år. Men hvis vi skal have en ekstern investor ind, så er det os, der bestemmer, hvordan Madmarked skal drives. Den ydmyghed, vil jeg have, skal være der. Vi er her for at skabe en smukkere verden, og hvis man kun er der for pengenes skyld, så er det ikke os, man skal lege med. Og jeg vil have lov til at have de afgørende beslutninger på det her projekt,” siger Birgitte Escherichs og tilføjer:

”Selvfølgelig skal vi tjene penge, det er klart. Vi skal jo have en arbejdsplads, hvor vi kan udbetale lønninger, og vi vil også gerne spare nogle penge sammen til at støtte andre projekter indenfor bæredygtige fødevarer.”

 

Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Stifter af Madmarked Birgitte Escherichs

Kan I realisere jeres ambition om 80 madmarkeder inden for 4-5 år uden en ekstern investor?

”Nej det kan vi ikke. Men med lokale investorers indskud er det lykkedes os at få startet fem op uden at låne en krone i banken," siger Birgitte Escherich.

Hun forventer, at 1-2 af butikkerne kommer ud med underskud i 2014, mens resten vil lande et lille overskud.

”F.eks. er St. Heddinge lidt længere tid om at komme op i omdrejninger, og i Præstø har vi brugt mange kvajepenge. Vi har lavet nogle fejlinvesteringer og haft en lidt for høj lønningsprocent. Det har kostet os, sådan er det. Det gode er, at så gentager vi ikke det ved næste butik - så har vi ligesom screenet børnesygdommene," siger hun.

Birgitte Escherich er også stifter og direktør for Kostkompagniet og kendt som forfatter af flere  bøger om sundhed og mad, som skribent og som formidler i bl.a. DR1′s Ha’ Det Godt-serie.

Landmand vil bygge økologisk slagtehus

Økologisk kæde udvider med to butikker

Mere fra FødevareWatch

Sommertid på FødevareWatch

I de kommende fem uger udkommer FødevareWatch med ét dagligt nyhedsbrev, hvor vi løbende vil bringe nyheder fra branchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier