Tysk-ejet slagteri bider fra sig i Danmark

Tysk-ejede SB Pork slagtede markant flere svin i 2014 end 2013, mens Danish Crowns slagtninger faldt tilbage. Også andre mindre slagtehuse gik frem i et marked, der fortsat dykker overordnet set. Se tallene her.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Danmarks suverænt største kødkoncern Danish Crown måtte i 2014 se konkurrencen om landets slagtemodne svin skærpet. Overordnet set tog de danske slagtninger endnu et dyk, men især den ekspansionslystne, tysk-ejede konkurrent SB Group øgede antallet af slagtninger betragteligt.

Det fremgår af en ny statistik, "Markedsnyt for svinekød", fra Landbrug & Fødevarer. Tallene for landet halve snes svineslagterier, store som små, er dog indsamlet af organisationen Danske Svineproducenter.

Totalt set blev der slagtet godt en kvart million færre svin i 2014 i forhold til 2013. Danish Crown slagtede 307.000 færre svin, mens SB Pork, kaldet Slagteriet Brørup, slagtede godt 122.000 flere svin end året før.

Bedre end frygtet

Chefkonsulent Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer står bag Markedsnyt. Og han oplyser, at det var ventet, at slagtningerne ville falde tilbage igen i 2014. Det er netop de færre slagtniger, der tvinger Danish Crown til rationaliseringer og lukninger af anlæg.

Slagtningerne er total set gået en smule tilbage fra 2013 til 2014, men det var vel ventet?

”Ja, det er fortsat tilbagegang som i de foregående år, dog ikke så stor, som det måske var ventet. Det kan hænge sammen med, at smågriseeksporten i visse periode var lidt presset; i februar, da vi fik første importforbud fra Rusland og så gik det lidt i stå i efteråret igen, da der igen var problemer med svinenoteringen. Slagtningerne er meget afhængige af smågriseeksporten.”

Når eksporten af smågrise falder, bliver svinene slagtet på de danske slagterier.

Vi så et markant fald i smågriseeksporten i november 2014 - er det for tidligt at konkludere på, om det er vedvarende?

”Der er rimeligt store tilmeldinger til slagterierne i øjeblikket. Det kan til dels forklares med, at der gik færre smågrise af sted for et par måneder siden. Hvis den fremgang skal vare ved, kræver det mere varige slagtesvinpladser i Danmark.

Man kan godt som smågriseproducent finde en plads til at fede grisene op, hvis eksportpriserne ikke er særligt attraktive, men det kan man ikke blive med. Hvis vi for alvor skal se svineslagtningerne stige i Danmark, kræver det, at der bliver bygget nogle slagtesvinstalde.”

Danish Crowns slagterier falder noget tilbage?

”Ja, jeg tror, det er Brørup (SB Pork, red.), der har taget nogle grise derfra; hvis Danish Crown havde fået de 122.000 svin, havde Danish Crown fulgt den normale udvikling med et fald på godt 1 pct., som totalen er faldet. Men det er først og fremmest Brørup, der går voldsomt frem i antal, og det er fordi, de har haft tilladelse til at udvide kapaciteten, og det har de så fået i stand i løbet af 2013 og 2014.”

Så det er et udtryk for skarp konkurrence?

”Ja, det er det.”

En aggressiv konkurrent

Pressechef Jens Hansen, Danish Crown, pointerede i sommeren 2014 over for Jyllands-Posten, at koncernen er et andelsselskab med åbne prislister, hvor alle leverandører af grise kan slå op, hvilken pris de kan få.

”Vi betaler den pris for grisene, som markedet kan bære. Det er korrekt, at vi lige nu taber markedsandele til en aggressiv konkurrent, men markedsandele er ikke alt. Vores mål er at drive en langsigtet, sund forretning," sagde han.

SB Pork er ejet af den tyske Tönnies-koncern og har været underskudsgivende i en række år.

Slagteriet, som er Danmarks tredjestørste, øgede dog i 2013 sin omsætning betragteligt – fra 1,55 mia. kr. i 2012 til 1,94 mia. kr. i 2013.

SB Pork blev grundlagt i 1980 af lokale slagtermestre under navnet Slagteriet Brørup A/S. I 2005 blev selskabet købt af den tyske slagterikoncern Tönnies Fleisch, der er en af de største slagterikoncerner i Europa. Tönnies Fleisch er ejet og ledet af Clemens Tönnies, der betegnes som den dygtigste til at tjene penge på slagteridrift i Tyskland.

Ny dansk direktør

SB Pork har for nylig fået en ny direktør, Torben Sønnichsen, der ifølge en tidligere pressemeddelelse fra Tönnies ”vil få det overordnede ansvar og fortsætte restruktureringsprocessen på virksomheden i Brørup.”

Seniorrådgiver Henning O. Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, har i den nyligt udgive rapport, Landbrugets Økonomi 2014, skrevet et kort afsnit om den danske slagterisektor. Han fremhæver, at branchen er præget af de store andelskoncerner Danish Crown og Tican, men peger også på, at SB Group trænger sig på – om end det sker på bekostning af store underskud.

”Slagteriet Brørup, som er tysk ejet, bliver en stadig vigtigere aktør på det danske marked,” skriver han og tilføjer blandt andet, at selskabet frem til og med 2013 har et akkumuleret underskud på 169 mio. kr. gennem de sidste 4 år.

”Selskabet noterer sig i den sammenhæng, at adgangen til råvarer og muligheden for at honorere stigende råvarepriser er en vigtig parameter i et marked, hvor konkurrencen igen er steget,” påpeger Henning O. Hansen.

Sønnichsen versus Johannesen - "part 2" 

Tysk Danish Crown-rival investerer i Østeuropa

Derfor afviser slagterier at investere i svineproduktion

Overraskende griseboom tvinger Danish Crown til at hyre

"Danish Crown bliver bestormet på alle niveauer"

Danish Crown tvinger danske omkostninger ned 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter