Sønnichsen versus Johannesen - "part 2"

Torben Sønnichsen bliver direktør for en tysk konkurrent til Danish Crown (DC). Det er anden gang, at DC-topchef Johannesen har en Sønnichsen over for sig på det danske marked. Han har dog også to bag sig. Forvirret?
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er en markant anderledes forretning, som direktør Torben Sønnichsen nu bliver spydspids for i slagteri- og forarbejdningsselskabet SB Pork i Brørup - firmaet giver dundrende underskud og er midt i en restruktureringsproces, der skal positionere virksomheden stærkt i Danmark.

”I SB Pork vil Sønnichsen få det overordnede ansvar og fortsætte restruktureringsprocessen på virksomheden i Brørup,” skriver Tönnies i en pressemeddelelse.

Som FødevareWatch skrev i sidste uge, med reference til Landbrugsavisen, bliver Sønnichsen direktør i det tysk-ejede slagteri, der vokser voldsomt i Danmark og i seneste regnskabsår omsatte for et par mia. kr. i Danmark.

Slagteriet, der er ejet af den tyske storkoncern Tönnies Group, kører dog med et underskud. Virksomheden fik i 2013 et underskud på 23,7 mio. kr.; det er selskabets fjerde underskud på lige så mange år, og siden 2010 har slagteriet samlet tabt 170 mio. kr.

Vilje til vækst

Men omvendt synes koncernen, en af Europas største i branchen, fast besluttet på at blive i Danmark og rede til at betale højere priser for svinene end andelsselskaberne. Jyllands-Posten skrev bl.a. for nylig, at en nærmere analyse af dette års udvikling i slagtningerne viser, at Danish Crown i år har haft en tilbagegang i antal slagtninger, som er langt større end det totale fald i antallet af slagtninger i Danmark. Danish Crown har i årets første syv måneder slagtet 2,5 pct. færre grise, mens SB Pork har øget slagtningerne med 9,2 pct. i årets første seks måneder.

I 2013 voksede slagteriet i Brørup med 25 pct. til næsten 1,5 mio. slagtninger.

En aggressiv konkurrent

Pressechef Jens Hansen, Danish Crown, kommenterede udviklingen ved at sige, at ”det er korrekt, at vi lige nu taber markedsandele til en aggressiv konkurrent, men markedsandele er ikke alt. Vores mål er at drive en langsigtet, sund forretning.”

Tönnies Fleisch er ejet og ledet af Clemens Tönnies, der er betegnet som den dygtigste til at tjene penge på slagteridrift i Tyskland.

Stor erfaring bag sig

Torben Sønnichsen har siddet i lederstillinger i 16 år i Vestjyske Slagterier, ligesom han har været direktør, managing director, i i fødevaregiganten Vions nordeuropæiske forretning, Vion Northern Europe, i over 12 år. Herunder ligger også Vion Food Groups danske kontor under selskabet Vion Denmark ApS. Ifølge det seneste regnskab omsatte firmaet i Danmark  i 2013 for 12 mio. kr. - med et lille plus på knap 400.000 kr. på bundlinjen.

En lille krølle på historien er det, at Danish Crowns topchef Kjeld Johannesen nu for anden gang konkurrerer med en Sønnichsen - og denne gang direkte på hjemmebanen om slagtesvinene. Forgængeren var dog – målt på omsætning – en noget stærkere konkurrent. Torben Sønnichsen er således søn af den i branchen legendariske Svend Sønnichsen, der som adm. direktør i Vestjyske Slagterier i en årrække, gennem fusioner, opkøb og udbytte-sammenligninger, kæmpede en indædt kamp med Johannesen om at etablere landets største slagterikoncern.

Til sidst måtte Svend Sønnichsen dog kaste håndklædet i ringen i kølvandet på knap så gode resultater og en stress-sygdom, der fik tag i ham.

En krølle på krøllen er det i øvrigt, at Sønnichsens to andre sønner er ansat i Danish Crown: Steen Sønnichsen er landechef i Tyskland, mens Henning Sønnichsen er salgschef i oksekødsdivisionen.

Det er ikke mandag lykkedes at fange Torben Sønnichsen for en kommentar.

Sønnichsen afløser Jann Dollerup Vig Jensen, der bliver ny topchef i Danæg.

Ny direktør til underskudsslagteri

Tysk terrier tager markedsandele fra Danish Crown

Slagteri har tabt 170 mio på fire år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også