FødevareWatch

Truet bagerkæde tæt på overlevelse

Guldbageren er presset til det yderste. Medlemmerne skal spytte i kassen.

Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

Landets største bagerkæde har forbrudt sig mod regel nummer et i branchen. Den om, at man ikke skal slå større brød op, end man kan bage.

Eller sagt på en anden måde: Selskabet bag kæden med 54 medlemmer har brugt flere penge, end den har, og det betyder, at kæden er truet af konkurs.

I et forsøg på at afværge et økonomisk kollaps allerede før jul har Guldbagerens ledelse bedt medlemmerne - alle selvstændige bagerbutikker - om at indskyde 20.000 kr. hver i selskabet, og den proces ser ud til at bære frugt.

"Jeg tror ikke på, at vi går konkurs," siger kædekoordinator Michael Mikkelsen.

Deadline for medlemmerne til at beslutte, om de vil være med eller ej, er onsdag inden midnat, og indtil videre har 40 tilkendegivet, at de er klar til at indskyde 20.000 kr. hver, mens et par håndfulde har afvist og dermed er klar til at forlade kæden.

"Vi oplever stor opbakning fra medlemmerne, men vi kommer dog også til at miste medlemmer," siger Michael Mikkelsen.

Guldbageren A/S leverede i 2013 et resultat før skat på -1,2 mio. kr., hvilket gjorde et kraftigt indhug i egenkapitalen.

Tidligere i år smækkede indkøbs- og markedsføringskædens bankforbindelse kassen i, og Guldbagerens bestyrelse skulle derfor i al hast finde en løsning på en gæld på 4 mio. kr. Det lykkedes via en samarbejdspartner.

Det er ikke mindst overgangen til en ny hovedleverandør, der har givet problemer, fordi den har medført flere regnefejl, som betyder, at økonomien ikke har hængt sammen.

Medlemmerne er derfor blevet bedt om at bidrage med ny driftskapital udover de 20.000 kr., som de indskød, da de gik ind i kæden.

Det kan virke tungt for en branche, der er under pres fra alle sider.

"Brød er blevet allemandseje. Tankstationer, supermarkeder, discountbutikker, alle sælger brød, og man skal være dygtig for at gøre en forskel," siger Michael Mikkelsen.

Han mener derfor, at det er endnu mere nødvendigt at stå sammen i en kæde som Guldbageren, der har 26 år på bagen.

"Vi kom fra en tid, hvor Merrild-kaffe og Sorbits var det, der havde de bedste salgspladser i butikkerne, og der har vi med Guldbageren været med til at løfte standarden, og jeg tror også på en fremtid for kæden," siger Michael Mikkelsen.

Guldbageres bestyrelse vil træde sammen torsdag for at beslutte, om kæden skal køre videre.

Kendt bagerkæde er truet af konkurs

Krigen om håndværksbrødet

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier