FødevareWatch

Minister vil fjerne madspilds-benspænd

Miljøminister Kirsten Brosbøll lancerer et nyt samarbejde, der skal gøre det lettere at bekæmpe madspild.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Miljøminister Kirsten Brosbøll (S) vil gøre det lettere at bekæmpe madspild, og derfor lancerer hun nu et nyt samarbejde, der skal samle alle aktører på området fra landbruget over storkøkkener til detailhandlen.

Formålet er at skabe et forum, hvor repræsentanter fra samtlige led i værdikæden kan dele erfaringer og diskutere, hvordan den samlede industri kan reducere sit spild.

Det er samtidig håbet, at samarbejdet kan være med til at undgå misforståelser og udpege lovgivningsmæssige benspænd.

”Hvis vi skal undgå, at god mad havner i skraldespanden, skal vi arbejde sammen. Derfor er jeg rigtig glad for, at der allerede er et stort engagement fra flere sider. Mit håb er, at vi kan få flere aktører til at indgå frivillige aftaler med konkrete mål for, hvor meget de vil reducere madspild,” udtaler Kirsten Brosbøll.

Hun peger på den seneste debat om momsreglerne i forbindelse med videresalg af overskudsmad som et eksempel på en sag, der kunne være løst i forummet.

Dansk Erhverv og Dansk Supermarked har flere gange påpeget, at det ikke kan betale sig at videresælge mad til velgørende formål, fordi man skal betale moms af indkøbsprisen.

Men ifølge Skatteministeriet beror det på en fejltolkning af reglerne, og derfor slår ministeriet i dag fast, at supermarkederne kun skal betale moms af salgsprisen, hvis de sælger kasseret mad videre til f.eks. Folkekirkens Nødhjælps kommende WeFood-butik.

”Selvfølgelig skal det ikke kunne betale sig at smide mad ud i stedet for at give det til velgørenhed, og jeg er glad for, at der nu bliver fundet en vej ud af momsklemmen for butikkerne. Den slags benspænd skal vi have ryddet af vejen, for vi skal have stoppet madspild,” siger miljøministeren.

Supermarkeder smider 150.000 ton mad ud om året

Miljøminister bakker op om økoæble-producenter

Miljøminister: Naturplan skal skabe rød tråd i Danmark

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier