FødevareWatch

Miljøminister bakker op om økoæble-producenter

På tirsdagens samråd gjorde miljøminister Kirsten Brosbøl det klart, at hun ikke vil tøve med yderligere handling, hvis konventionelle landmænds sprøjtemidler igen forurener den økologiske æbleproduktion.

Foto: Agrana/ PR

Efter begivenhederne sidste år, hvor dele af den økologiske æbleproduktion blev forurenet af sprøjtemidler, blev der indført en frivillig handlingsplan for landbruget på foranledning af Videncenter for Landbrug og sprøjtemiddelproducenten Syngenta.

Tirsdag var miljøminister Kirsten Brosbøl (S) af Enhedslistens Per Clausen kaldt i åbent samråd om de økologiske frugtproducenters udfordringer.

På samrådet startede Kirsten Brosbøl med at fastslå, at det er helt uacceptabelt, at økologiske producenters høst skal forurenes. Indtil videre sætter hun dog sin lid til den frivillige handlingsplan, men vil ikke vil holde sig tilbage, hvis den viser sig ikke at virke efter hensigten.

"Der skal ikke herske tvivl om, at jeg vil gribe til nye tiltag, hvis den handlingsplan som branchen har udarbejdet ikke løser problemet i år(...) Nu er det op til branchen at bevise, at den kan løfte det her ansvar. Og hvis det ikke lykkes, så vil jeg kræve yderligere tiltag," sagde ministeren på samrådet og fortsatte:

"Jeg forventer at handlingsplanen vil virke. Vi har allesamen en interesse i at problemet ikke gentager sig, og her har landbruget en mulighed for at demonstrere, at de kan løse problemer uden ny regulering. Hvis det mod forventning viser sig, at handlingsplanen ikke får den ønskede virkning, ja så vil jeg ikke tøve med at gribe ind med nye tiltag. Det kan være lovkrav om valg af de bedst egnede sprøjtedyser til begrænsning af afdriften - altså den utilsigtede spredning. Eller det kan være, at vi skal se på, om midlets dosering kan nedsættes, eller der kan stilles yderligere krav i forhold til fristerne for anvendelsen, så æblerne vil være høstet før sprøjtning."

Økologer til kamp mod "nedfaldsgift"

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier