FødevareWatch

Professor: Økologi er vejen til elendighed

Svenske forskere vil have fjernet halv mia. i statsstøtte til økologiske fødevarer, da de hverken er sundere eller bedre for kloden end konventionelle.

Foto: Casper Dalhoff

Hungersnød i ulandene, global opvarmning og giftig mad. Igennem tiden har landbruget fået skudt så mange nederdrægtigheder i skoene. Men denne gang er det noget så ukonventionelt som det økologiske landbrug, der får skylden for dårligdommene.

Det er fire svenske forskere ved Sveriges Lantbrugsuniversitet (SLU), der har skrevet bogen "Den ekalogiske drömmen" hvor de argumenterer for, at en overgang til rent økologisk landbrug vil være katastrofalt for fremtidens fødevareforsyning og føre til større belastning af miljøet. Økologi er hverken sundt for forbrugeren eller kloden, argumenterer den ene af forfatterne, professor Thomas Kätterer, i Politiken.

"Når vi kigger på miljøeffekternes forskellige dele, er det økologiske system dårligere per produkt. Hvis du køber en pose hvedemel, økologisk eller konventionel, er det miljøaspektet, der er det vigtigste. Der er ingen forskel for din sundhed i at købe økologisk; det kræver derimod flere ressourcer og er derfor dårligere for miljøet og for klimaet," siger han.

Økologiske gifte

I Sverige har Miljöpartiet, der har været i regering siden sidste måneds svenske rigsdagsvalg, en erklæret fødevarepolitik om, at 100 pct. af madproduktionen i EU på sigt skal være økologisk. De svenske forskere har imidlertid regnet sig frem til, at en fuldkommen omlægning i Sverige vil kræve, at landbrugsjorden øgets fra 2,6 til 4,3 mio. ha., hvilket vil forudsætte øget skovning, der igen vil medføre større udslip af drivhusgasser.

Det er blot en af årsagerne til, at han mener, at den økologiske tankegang er uigennemtænkt. Derudover peger han på, at økologiske varer modsat den gængse tro ikke er giftfri, da planter indeholder naturlige gifte fra f.eks. svampe, samt at der sprøjtes med svovl og kobbersulfat, der i længden kan ødelægge jordens økosystem.

Forskerne foreslår i deres bog, at de 500 mio. SEK, den svenske stat årligt bruger på at støtte økologi i stedet bruges på miljøtilpasning af konventionelt landbrug.

Øko-branchen jubler over satsning på 120 mio kr

Behov for gentænkning af lokale fødevarer

Konservative vil fremme økologien

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier