I løbekredse tales der ofte om at æde sig selv, når kroppen presses til sit yderste. Men i fremtiden bliver det måske slet ikke nødvendigt at motionere, i hvert fald hvis målet er vægttab. For frem for at snøre løbeskoene kan man snøre hjernen til at sætte fart i stofskiftet ved at indtage fødevarer.
Det mener Nestlé, der i et nyt studie mener at have identificeret, hvordan enzymet AMPK kan aktiveres. Enzymet har været kendt længe, og kaldes populært for stofskiftets hovedafbryder, da det er herfra der afsendes de signalstoffer, som får musklerne til at omdanne glukose og fedt til energi. Målet er nu at finde ud af, hvordan enzymet aktiveres ved indtagelse af mad eller drikke.
"Ideelt set vil vi kunne udvikle produkter, der kan støtte og forøge effekten af motion," siger Kei Sakamoto fra Nestlés institut for sundhedsforskning i en pressemeddelelse.
Endnu er der dog ingen tidshorisont på, hvornår Nestlé vil have udviklet en slankende chokoladebar. Derudover pointerer den schweiziske fødevareproducent, at intentionen ikke er helt at erstatte motion.
"Motion har så mange forskellige effekter - en kognitiv rolle, en psykisk funktion - og vi vil aldrig kunne mimikere samtlige effkter i et enkelt produkt," konstaterer Kei Sakamoto.
Kan ost beskytte mod diabetes?
Det slemme sukker