FødevareWatch

Norske detailkæder fjerner saltet

De norske sundhedsmyndigheder har indgået en aftale med de norske detailkæder, som nu fjerner alt salt fra hakket kød i kølediskene.

Foto: POLFOTO

Norges største detailkæder har bebudet, at man fremover vil fjerne alt salt fra hakket kød.

NorgesGruppen, der sidder på ca. 40 pct. af det norske dagligvaremarked skriver i en pressemeddelelse, at man vil fjerne salt fra sine egne private label-mærker i kæderne Meny, Kiwi, Spar, Joker, Nærbutikken og Ultra, samt at man stiller samme krav til alle sine leverandører.

Ifølge koncernen betyder tiltaget, at man fjerner i alt 90 tons salt fra sine hakkede kødprodukter på årsbasis, og det tal kan stige markant, hvis hele industrien følger NorgesGruppens eksempel.

”Potentialet for at skære ned på saltindtaget er enormt, hvis resten af branchen følger efter. Ifølge vores beregninger er potentialet tættere på en nedbringelse på 270 tons salt årligt. Vi forventer, at andre dagligvareaktører følger efter,” udtaler koncernchef Tommy Korneliussen i pressemeddelelsen.

Norge har, som det eneste land i Europa, en tradition for at tilføje 1 pct. salt og vand til hakket kød. Det gjorde man for at øge holdbarheden og få kødet til at hænge bedre sammen. Men nu om dage har hakket kød uden salt ligeså god holdbarhed, skriver koncernen som begrundelse for beslutningen.

Coop følger trop

Ifølge branchemediet Global Meat News er tiltaget en del af en aftale, som NorgesGruppen og landets anden store detailaktør, Coop, har indgået med de norske sundhedsmyndigheder.

En talsperson fra Coop Norge siger til mediet, at beslutningen vil fjerne 20 tons salt fra koncernens produkter på årsbasis. Til at starte med vil Coop nedbringe saltindholdet i sine private label-produkter med hakket kød med 50 pct., hvilket vil ske i de kommende uger.

Der meldes ikke noget om en tidshorinsonten for fuldstændig fjernelse af saltet i Coops produkter, ligesom NorgesGruppen heller ikke opstiller en tidshorisont.

Ifølge mediet vil detailkæderne i den nærmeste fremtid også føre samtaler om at reducere saltindholdet i andre typer fødevarer.

Og NorgesGruppen skriver i en separat pressemeddelelse, at man i løbet af efteråret også vil nedbringe saltindholdet i det brød man sælger i sine kæder med 10 pct.

Stor stigning i norsk økosalg

Ny detailkæde godt nyt for leverandører

Norsk ejer vil rydde op i detailkoncern

Norsk dagligvarekæde overvejer at boykotte dansk svinekød

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier