Ny model skal fremme økologisk biavl

Hidtil har det været næsten umuligt at fremstille økologisk honning i Danmark, men det skal en ny model fra NaturErhvervstyrelsen nu lave om på. Økologerne roser, mens biavlerne kalder ændringen for ren kosmetik.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det har i de senere år været næsten umuligt at producere økologisk honning i Danmark, og mens efterspørgslen er steget, har importen af økologisk honning fra udlandet fulgt trenden.

Ifølge Danmarks Biavlerforening er importen af økologisk honning steget fra 117 tons i 2004 til 607 tons i 2012, men nu åbner NaturErhvervstyrelsen for nye muligheder for økologisk biavl i Danmark.

Det skriver Økologisk Landsforening.

På grund af EU’s regler for økologisk honningproduktion, har der historisk været meget få økologiske biavlere i Danmark. For at honning kan kaldes økologisk, skal området omkring bistaderne, hvor bierne henter nektar og pollen, hovedsageligt bestå af økologiske arealer eller naturarealer i en radius på tre kilometer.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

"Vi har bedt NaturErhvervstyrelsen og fødevareministeren undersøge, om der kunne findes en løsning, som giver bedre muligheder for økologisk honningproduktion i Danmark – uden at gå på kompromis med økologiens krav om, at dyr fodres økologisk.  Og vi er glade for, at ønsket er blevet imødekommet med en løsning, som vil gavne både bierne, landbruget og naturen," siger formand i Økologisk Landsforening, Per Kølster, om den model, der fredag er blevet fremlagt på Danmarks Biavlerforenings konference om økologisk biavl i Sorø.

Fremover bliver det muligt at have økologisk biavl i områder, hvor der udover økologisk landbrug og naturarealer også er enkelte konventionelt dyrkede græsarealer. Dog kræver reglerne stadig, at den økologiske biavler sikrer sig, at der bl.a. ikke bliver brugt sprøjtemidler på disse marker.

"Den optimale løsning er selvfølgelig, at vi får omlagt mere landbrug til økologi. Men i mellemtiden har vi nu en god model, som giver grundlag for mere dansk øko-honning og samtidig fortsat høj tillid til økologi. Der kan være behov for at gøre mere, men det her er et godt sted at starte," siger Per Kølster.

L&F ønsker yderligere indsats

I den økologiske sektion i Landbrug & Fødevarer er man også positiv over for lempelserne til den økologiske honningproduktion, men man mener derudover, at der skal yderligere indsatser til, hvis produktionen skal løftes.

"Det er rigtig positivt, at der nu er fundet flere steder, hvor økologisk honningproduktion kan produceres efter den danske fortolkning af EU-reglerne. Vi vil rigtig gerne kunne producere meget mere af alt det økologiske honning, som danskerne spiser, men indtil videre har den danske fortolkning af EU-reglerne nærmest gjort produktionen umulig," siger seniorkonsulent Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer, Økologi.

Udvidelsen af områderne betyder, at det fremover vil være muligt for de danske bier at indsamle fra 5.000 hektar mod de hidtidige 2.000 hektar.

Biavlere: Kun kosmetik

I Danmarks Biavlerforening er man ikke ovenud begejstret for det, man kun kalder en kosmetisk udvidelse af økoarealet.

”Reelt er udvidelsen blot en dråbe i havet og en rent kosmetisk ændring, som ikke vil medføre nogen væsentlig økologisk honningproduktion,” udtaler Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening, i en pressemeddelelse.

I biavlerforeningen mener man, at det helt store problem i forbindelse med økologisk biavl i Danmark er, at økologireglerne tolkes alt for restriktivt i forhold til i andre lande.

”En betydende produktion af dansk økologisk honning skal muliggøres ved at den danske fortolkning afstemmes med udenlandske retningslinjer og tager udgangspunkt i en dansk virkelighed med en omfattende landbrugsproduktion – både konventionelt og økologisk,” siger Knud Graaskov.

Helt Honey siger nej til eksportører

Dansk biavl tvunget i knæ

Mild vinter gavner landbrug og biavl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter