En del af Watch Medier

FødevareWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
28.08.2014kl. 11.55

”Der er forskel på mad og lokumspapir”

Der er en ulmende bekymring i fødevarebranchen for, at en centralisering af offentlige indkøb vil lukke markedet for små firmaer. Indkøb af fødevarer er noget andet end kontorartikler, lyder det.
Foto: Joachim Adrian/Arkiv
AF STEFFEN MOSES

Selvom fødevareminister Dan Jørgensen på et samråd i går forsøgte at berolige de mindre, økologiske virksomheder, er der stadig nervøsitet over den kommende centralisering af offentlige fødevareindkøb.

Anne-Birgitte Agger, direktør i Københavns Madhus, der arbejder med at øge madkvaliteten i offentlige køkkener, mener grundlæggende, at det er godt at lave udbud på fødevareområdet. Men hun frygter, at det vil have en række negative konsekvenser, hvis offentlige indkøb på fødevareområdet fra næste år skal centraliseres via det offentliges centrale indkøbsorganisation, SKI.

Blandt andet er hun bekymret for, at et stramt fokus på at få den billigste pris vil gå ud over diversitet og kvalitet.

”Pris er selvfølgelig vigtig, men vi arbejder også meget med at sikre et bredt udvalg og gerne fra lokale leverandører. Og på den måde er fødevarer noget helt andet end blækpatroner og lokumspapir, som kan give god mening at indkøbe igennem SKI,” siger Anne-Birgitte Agger til FødevareWatch.

Efterlyser fokus på lokale varer

Dan Jørgensen var i går i samråd for at ”redegøre for, hvordan det offentliges indkøbspolitik og offentlige udbud kan tilrettelægges, så de understøtter ministerens ønske om at prioritere indkøb af lokalt producerede økologiske fødevarer.”

Jeg regner da med, at SKI vil sætte økologiske varer i deres udbud."

Anne-Birgitte Agger, Københavns Madhus

Men selv om han lovede, at SKI vil have fokus på økologi, er Anne-Birgitte Agger fortsat bekymret.

”Jeg regner da med, at SKI vil sætte økologiske varer i deres udbud. Men det er ikke nok, at det er økologisk. Der skal også være fokus på diversitet, kvalitet og lokale varer, for vi vil ikke nøjes med en type økologisk æble. Køkkenerne skal have noget at vælge imellem, og det problem løses ikke ved et snævert fokus på pris,” siger hun.

Stikker kæp i hjulet på udvikling

Anne-Birgitte Agger, der har arbejdet med offentlige fødevareudbud i over 20 år, vurderer, at konkurrencen på markedet vil blive ødelagt, fordi det kun vil være store virksomheder, der vil være i stand til at levere varer nok til at dække hele landet, hvis SKI beslutter, at det skal være et af kravene for at vinde udbuddet.

”Det kan jo være, at SKI lægger ind i udbuddene, at man vil prioritere lokale fødevarer, men det er ikke min fornemmelse, at det er det, der kommer til at ske. Men det ville være fantastisk, hvis staten går ind i den udfordring,” siger hun og fortsætter:

”Jeg er bange for, at SKI-udbud vil stikke en kæp i hjulet på den udvikling, der er imod flere lokale varer. Og jeg er bekymret for, at de små og mellemstore virksomheder, der har drevet det økologiske marked frem, ikke får en chance med et centralt udbud, fordi det kræver en volumen og en logistik, de mindre ikke kan levere.”

Regeringen bør støtte op om små virksomheder

Laurids Siig Christensen, formand for Smagen af Danmark, der arbejder for at forbedre vilkårene for de små og mellemstore fødevareproducenter, mener også, at man bør sørge for, at en centralisering af fødevareindkøb i det offentlige tager højde for, at også små producenter kan vinde udbud.

”Der er blandt de små producenter en grobund for udvikling og vækst i fødevarebranchen, som man skal støtte op om. Der er kommet en stor markedsinteresse for de lokalt producerede fødevarer, og jeg vil opfordre det offentlige til også at støtte den trend,” siger han.

Økologer tilfredse med ministerløfter på samråd

Økologer frygter centrale fødevareindkøb

Fødevareminister beskyldes for hykleri

Relaterede artikler:

  • Foto: Joachim Adrian

    Økologer tilfredse med ministerløfter på samråd

    For abonnenter

  • Regeringen har et mål om, at 60 procent af maden i offentlige køkkener skal være økologisk. | Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

    Økologer frygter centrale fødevareindkøb

    For abonnenter

  • Foto: PR

    Fødevareminister beskyldes for hykleri

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Morten Schärfe
Fødevarer

Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere

Overblik: I ugen hvor Fødevarestyrelsens frist for dokumentation udløb stjal en anden nyhed spotlyset: Skare-koncernen blev erklæret konkurs med undtagelse af pålægsafdelingen. Læs overblikket over ugens forløb her.
  • Tillidsmand: Skare Meat Packers begæret konkurs
  • NNF: Skares medarbejdere bedt om at gå i venteposition

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning
Fødevarer

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
Fødevarer

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Fødevarer

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

For abonnenter

Foto: Mathilde Bech/JPA
Foodservice

Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt

For abonnenter

Nyt samarbejde om ærter til dyrkning, skal skabe vækst hos Sejet Planteforædling. | Foto: Mik Eskestad/MAG
Fødevarer

Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter

For abonnenter

Læs også

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Fødevarer

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

Tönnies-koncernen er ikke i markedet for at tilkøbe danske pålægs- eller kødproduktion fra den konkursramte Skare-koncern, melder formand. Danish Crown afviser at kommentere.

For abonnenter

Foto: Mads Nissen
Fødevarer

Gitte Skare er fortid i Dansk Industri

Gitte Skare trækker sig som formand for Fødevareindsutriens Arbejdsgiverforening, som næstformand i DI Fødevarers branchebestyrelse og som medlem i DI’s hovedbestyrelse.

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
Fødevarer

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

Der arbejdes på et salg af hele eller væsentlige dele af Skare-koncernen, og kurator melder allerede om en del interesserede købere.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere – 3. feb.
  • Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter – 3. feb.
  • Dansk juicekæde betaler millionforlig i USA i sag om kønsdiskriminering – 3. feb.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg – 3. feb.
  • Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter – 3. feb.
  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 3. feb.
  • Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt – 3. feb.
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 3. feb.
  • Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer – 3. feb.
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater – 3. feb.
  • Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt – 3. feb.
  • Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud – 3. feb.
  • Ny DSK-direktør ærgrer sig over Irma-farvel – 3. feb.
  • Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland – 3. feb.
  • Danskere står i spidsen for at gøre EU’s fødevaresystem grønnere – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

Watch Job

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8388

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FødevareWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge