Selvom fødevareminister Dan Jørgensen på et samråd i går forsøgte at berolige de mindre, økologiske virksomheder, er der stadig nervøsitet over den kommende centralisering af offentlige fødevareindkøb.
Anne-Birgitte Agger, direktør i Københavns Madhus, der arbejder med at øge madkvaliteten i offentlige køkkener, mener grundlæggende, at det er godt at lave udbud på fødevareområdet. Men hun frygter, at det vil have en række negative konsekvenser, hvis offentlige indkøb på fødevareområdet fra næste år skal centraliseres via det offentliges centrale indkøbsorganisation, SKI.
Blandt andet er hun bekymret for, at et stramt fokus på at få den billigste pris vil gå ud over diversitet og kvalitet.
”Pris er selvfølgelig vigtig, men vi arbejder også meget med at sikre et bredt udvalg og gerne fra lokale leverandører. Og på den måde er fødevarer noget helt andet end blækpatroner og lokumspapir, som kan give god mening at indkøbe igennem SKI,” siger Anne-Birgitte Agger til FødevareWatch.
Efterlyser fokus på lokale varer
Dan Jørgensen var i går i samråd for at ”redegøre for, hvordan det offentliges indkøbspolitik og offentlige udbud kan tilrettelægges, så de understøtter ministerens ønske om at prioritere indkøb af lokalt producerede økologiske fødevarer.”
Men selv om han lovede, at SKI vil have fokus på økologi, er Anne-Birgitte Agger fortsat bekymret.
”Jeg regner da med, at SKI vil sætte økologiske varer i deres udbud. Men det er ikke nok, at det er økologisk. Der skal også være fokus på diversitet, kvalitet og lokale varer, for vi vil ikke nøjes med en type økologisk æble. Køkkenerne skal have noget at vælge imellem, og det problem løses ikke ved et snævert fokus på pris,” siger hun.
Stikker kæp i hjulet på udvikling
Anne-Birgitte Agger, der har arbejdet med offentlige fødevareudbud i over 20 år, vurderer, at konkurrencen på markedet vil blive ødelagt, fordi det kun vil være store virksomheder, der vil være i stand til at levere varer nok til at dække hele landet, hvis SKI beslutter, at det skal være et af kravene for at vinde udbuddet.
”Det kan jo være, at SKI lægger ind i udbuddene, at man vil prioritere lokale fødevarer, men det er ikke min fornemmelse, at det er det, der kommer til at ske. Men det ville være fantastisk, hvis staten går ind i den udfordring,” siger hun og fortsætter:
”Jeg er bange for, at SKI-udbud vil stikke en kæp i hjulet på den udvikling, der er imod flere lokale varer. Og jeg er bekymret for, at de små og mellemstore virksomheder, der har drevet det økologiske marked frem, ikke får en chance med et centralt udbud, fordi det kræver en volumen og en logistik, de mindre ikke kan levere.”
Regeringen bør støtte op om små virksomheder
Laurids Siig Christensen, formand for Smagen af Danmark, der arbejder for at forbedre vilkårene for de små og mellemstore fødevareproducenter, mener også, at man bør sørge for, at en centralisering af fødevareindkøb i det offentlige tager højde for, at også små producenter kan vinde udbud.
”Der er blandt de små producenter en grobund for udvikling og vækst i fødevarebranchen, som man skal støtte op om. Der er kommet en stor markedsinteresse for de lokalt producerede fødevarer, og jeg vil opfordre det offentlige til også at støtte den trend,” siger han.
Økologer tilfredse med ministerløfter på samråd
Økologer frygter centrale fødevareindkøb
Fødevareminister beskyldes for hykleri