Listeria-sag: Professor maner til besindighed

EU-rapport om fødevaresikkerhed kan ikke bruges til at konkludere, hvordan Danmark er placeret i forhold til andre lande, hedder det fra professor. Samme melding lyder fra DTU. I DI vækker konklusionerne stor undren (Opdateret 15.55).
Foto: Af Thomas Larsen, Jyllands-Posten
Foto: Af Thomas Larsen, Jyllands-Posten
AF NIKLAS KRIGSLUND

En fremtrædende professor afviser, at den danske fødevaresikkerhed halter bagefter det øvrige Europa.

Reaktionen kommer i kølvandet på en rapport, som eb.dk - og citeret i DRs medier - i dag beskriver. Rapporten fra den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, viser blandt andet, at Danmark har det tredjehøjeste antal af listeria-smittede. Netop listeria-problemet er højaktuelt som følge af den seneste rullepølse-skandale.

Men det er forkert at konkludere på baggrund af rapporten, at den danske fødevaresikkerhed er blandt Europas dårligste. Det siger Anders Dalsgaard, professor på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet, til FødevareWatch.

Effektiv kontrol giver høje smittetal

”Det bliver slet ikke nævnt i artiklen, at når vi ser bredt på de europæiske lande, så er der stor forskel på de systemer, vi bruger til at overvåge fødevarebårne sygdomme,” siger han og forsætter:

”Danmark har et super godt og effektivt overvågningssystem sammenlignet med andre lande. Det betyder selvfølgelig, at hvis vi har 100 tilfælde, så fanger vi måske de 50, hvorimod man opdager markant færre i de østeuropæiske og sydeuropæiske lande."

Derfor siger antallet af smittede heller ikke noget om, hvordan det reelt står til med den danske fødevaresikkerhed.

”Registreringen er helt fraværende i det, der bliver skrevet. Når artiklen nævner, at vi er på plads x eller y, så er det fejlagtigt, fordi man glemmer at tage højde for vores overvågning, og derfor kan man ikke bruge det til ret meget,” siger professoren.

DTU: Intet grundlag for sammenligning

DTU Fødevareinstitut bakker om den vurdering i en pressemedelelse fredag, hvor man understreger, at antallet af registrerede sygdomstilfælde ikke afspejler fødevaresikkerheden i Danmark.

DTU påpeger desuden, at EFSA skriver i sin rapport, at tallene ikke kan bruges til at sammenligne landes fødevaresikkerhed.

”Landene i EU har meget forskellige systemer for påvisning og rapportering af fødevarebårne sygdomme hos mennesker. Det betyder, at man ikke på grundlag af rapporten kan sammenligne niveauet af fødevarebårne sygdomme i for eksempel Danmark og Bulgarien”, siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

DI: Vi tvivler på tallene

Hos DI er man også varsom med at drage konklusioner på baggrund af rapporten.

”Vi er altid klar til at gøre tingene bedre, fordi fødevaresikkerheden er helt central for industrien. Men vi undrer os over en tabel, der viser, at Portugal, Rumænien og Grækenland har den bedste fødevaresikkerhed i EU, og at de lande skulle være bedre end for eksempel Danmark og Sverige,” siger branchedirektør Ole Linnet Juul.

Rapporten fra EFSA viser blandt andet, at Danmark er nummer otte, når det kommer til antallet af årlige tilfælde per 100.000 indbygger af campylobacter og nummer 11 i forhold til samme tal for salmonella.

Op ad bakke for rullepølse-firma

Lille solidt firma ramt af rullepølse-skandale

Forsker til virksomheder: Tag jeres egenkontrol alvorligt

12 døde efter smitte af bakterie i rullepøls

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter