Svensk minister: Drop danske svin

Svenskerne skal købe svensk kød i stedet for dansk, siger minister.
AF JANUS SPØHR, EPN.DK

Omkring 11,5 ton svinekød fra Danish Crown er ifølge Aftonbladet blevet solgt til Axfoodkoncernen og Ica’s supermarkeder, men Danish Crown har efterfølgende oplyst svenskerne, at der er fundet spor af DES i dansk svinebesætning.

Diethylstilbestrol (DES) er et syntetisk hormon med østrogen virkning. Det kan ifølge National Cancer Institute øge risikoen for kræft og fødselsskader.

Sagen har fået de svenske politikere til at true med et boykot af dansk kød.

Dansk kød tilbagekaldes i svenske supermarkeder

Boykot en mulighed

Den svenske minister for landdistrikter, Eskil Erlandsson fra Centerpartiet, siger til Aftonbladet, at en fremtid uden dansk kød er mulig.

Den udmelding bliver mødt med tilfredshed hos socialdemokraten Matilda Ernkrans, der er formand for miljø-og Landbrugsudvalget i Sverige.

"Vi er nødt til at sikre, at den tilgængelige mad i vores restauranter, skoler og butikker er sikkert og sundt. Hver gang, der sker en skandale som denne, går det ud over forbrugernes tillid til fødevarerne," siger hun.

Minister kritiserer Danmark

I Eskil Erlandssons tid som minister er den svenske svineproduktion blevet mindre. Men sagen får ham til at overveje, om der igen skal produceres mere svinekød i Sverige, forklarer han.

Samtidig understreger han, at fødevareproducenterne har et stort ansvar for at sikre, at det kød, som forbrugerne spiser, er sundt og uden risiko for at smitte køberne.

Eskil Erlandsson siger, at den danske kødproduktion er af lavere kvalitet og standard end den svenske. Samtidig er svenskerne bedre til at sikre dyrene en ordentlig velfærd, siger han til Aftonbladet.

Eksport-virksomhederne sunder sig

Minister til EU: Gør noget ved de resistente bakterier

Rapport: Svenske svin har det lige så slemt som danske

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også