Rapport: Svenske svin har det lige så slemt som danske

Svenskerne har været forarget over danske slagtesvins vilkår. Ifølge ny rapport bør svenskerne kigge indad.
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
Foto: Joachim Adrian/POLFOTO
AF RITZAU

Svenskerne er forargede over forholdene i de danske svinestalde, og derfor kritiseres Danmark i nabolandet. Det er blandt andet halekuperinger, antibiotikaforbrug og for lidt halm, der har fået svenskerne op i det røde felt.

Men der er lige så store udfordringer i den svenske svineproduktion. Det viser rapporten "Böka på betong" fra den svenske organisation Djurens Rätt, oplyser Radio24syv.

"Der findes rigtig meget hykleri i den svenske debat," siger Lena Lindström fra Djurens Rätt, som har været med til at skrive rapporten, hvor en lang række forhold hos de svenske svineproducenter får hård kritik.

60.000 med skader på halen

Eksempelvis kan man læse, hvordan op mod 60.000 svenske svin får konstateret skader på halerne, fordi de bider hinanden. Det sker blandt andet, fordi de svenske svin stort set ikke halekuperes.

I Danmark vurderes det, at mindst 95 procent af alle danske svin får klippet halerne af.

"Det er vigtigt med en debat i Sverige om forholdene i de danske svinestalde. Men det er ikke nok, svenskerne skal også kigge ind ad på deres egne problemer," siger hun til Radio24syv.

Politiker ville forbyde dansk svinekød

Mandag foreslog den svenske politiker Hans Hoff, der er medlem af Riksdagen for Socialdemokraterna, at dansk svinekød skulle forbydes.

Der sker, efter at fire danskere, ifølge den svenske avis Dagens Nyheter, har mistet livet til den resistente svinebakterie MRSA CC398.

Debatten om danske slagtesvins levevilkår har kørt på højtryk i Sverige de seneste par uger. To svenske supermarkeder har boykottet dansk svinekød.

Men det er ikke kun på et politisk plan, at der har været utilfredshed med det danske kød. Nogle svenske forbrugere er også klar til at droppe bacon og koteletter fra Danmark.

I en afstemning på hjemmesiden for den svenske avis Expressen har mere end 10.000 læsere svaret på, om der skal indføres et boykot. Mere end tre fjerdedele har svaret ja.

Første svenske detailkæde fjerner dansk kød

Dansk svinekød sælger stort trods svensk kritik

DC: Svineballade skyldes svensk landbrugspolitik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Photo: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter