30 ton mad op af festivalens skraldespand

Nyt projekt skal mindske madspildet på Danmarks største festival i Roskilde, som løber af stablen fra torsdag.

30 ton mad fra Roskilde Festival skal ikke gå til spilde.

Det er målsætningen for et nyt samarbejde mellem Roskilde Festival og den frivillige forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad.

”Stop Spild Af Mad har mange års erfaring med uddeling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere mio. kr. til hjemløse og socialt udsatte. Samarbejdet giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling,” siger Selina Juul, som er stifter af Stop Spild Af Mad.

Hjemløse og socialt udsatte

Projektet går ud på at indsamle overskudsmad fra festivalens madboder, som herefter deles ud til blandt andet herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer og asylcentre på Sjælland.

Der bliver indsamlet og uddelt tre forskellige typer af mad. Dels vil man indsamle ikke-tilberedte råvarer, som modtagerne selv tilbereder i deres egne køkkener. Derudover bliver der også indsamlet færdige retter, som bliver pakket og sendt til eksempelvis varmestuer uden køkkener.

Sidst bliver der også indsamlet overskudsmad, som 70 frivillige i projekter vil tilberede, pakke og fryse ned. De færdiglavede retter vil blive delt ud i månederne efter festivalen.

Fokus på bæredygtighed

Arrangørerne på Roskilde Festival hilser projektet velkommen.

”Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste 8 år som en del af vores arbejde med bæredygtighed, og indsatsen er hvert år blevet større,” siger Rebekka Juliane Ilsøe fra Roskilde Festival.

Det er nye regler, som gør det muligt at mindske madspildet fra festivaler på denne måde.

”Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler,” siger Rebekka Juliane Ilsøe.

Udbredes til andre events

Hos Stop Spild Af Mad er ambitionen, at projektet skal munde ud i flere lignende projekter. Målet er at oprette en organisation, som kan tage ud til festivaler, sportsbegivenheder og andre events, hvor der går meget mad til spilde.

”Det er svært for madboderne ved store begivenheder at estimere deres salg korrekt. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele overskudsmaden til landets hjemløse og socialt udsatte,” siger Selina Juul.

Nyt mærke skal signalere kamp mod madspild

Madspild nyt konkurrence-parameter i detailsektoren

Storbank: Fødevareindustrien står overfor en revolution

Topløst trick skal reducere madspild 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter