Superlaks holdes fra forbrugere på 25. år

25 år efter udviklingen af en genmodificeret og hurtigt voksende lakseart er fisken, der har fået tilnavnet Frankenfish, stadig bag tremmer hos opfinderfirmaet.
Foto: AquaBounty
Foto: AquaBounty

Frygt for, hvad det kan gøre ved naturen, hvis genmodificerede fisk slipper fri, har betydet, at fisken AquaBounty AquAdvantage Salmon på 25. år holdes i bassiner hos de nordamerikanske bagmænd.

Det skriver avisen The Star ifølge Ingeniøren.

For 25 år siden ansøgte AquaBounty om tilladelse til at sælge den nyudviklede lakseart, der vokser næsten dobbelt så hurtigt som naturligt forekommende laks, men først i 2010 kom myndighedernes første godkendelse af fisken, der som resultat af genmodificeringen har fået tilnavnet Frankenfish.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Myndighederne konkluderede i første omgang, at Frankenfish ikke udgjorde nogen sikkerhedsrisiko, men miljøforkæmpere har i tiden siden 2010 med stor succes bekæmpet salget af fisken, der stadig ikke er at finde noget sted uden for de topsikrede produktionssteder i det østlige Canada og i Canada.

I fiskefængslet, der befinder sig i Bay of Fortune, som ligger mellem Nova Scotia og Newfoundland, er der i seneste to år blevet udviklet og fremstillet fiskeæg, mens 62 ton svarende til 100.000 genmodificerede fisk, er vokset videre op på sikrede faciliteter i Panama. De er med meget få undtagelser alle blevet destrueret på grunden, der omsluttes af 17 barrierer, som skal forhindre levende fisk i at slippe ud i naturen. Udover barrierer, bevogtes produktionen af hundevagter og videokameraer, efter at Greenpeace tilbage i 2001 trængte ind på stedet.

Når og hvis godkendelsen af de genmodificerede fisk nogensinde kommer igennem, vil det med stor sandsynlighed blive det første genmodificerede dyr, som godkendes til fødevareproduktion.

Forskere udvikler allergivenlige peanuts

Bill Gates-projekt vil sende 'super-bananer' til Afrika

Global plantegigant skuffer i årsregnskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også