Der kan snart være nyt håb på vej til de millioner af mennesker verden over, der er allergiske overfor peanuts.
En gruppe forskere fra North Carolina Agriculture and Technical State University har ifølge Reuters opfundet og taget patent på en metode, hvorigennem man kan reducere såkaldte allergener i peanuts med op til 98 pct. Allergener er de stoffer, som kan frembringe allergiske reaktioner i folk.
Processen foregår ved, at de afskallede og ristede peanuts nedsænkes i en væske af enzymer, og derved mindsker man forekomsten af allergenerne Ara h 1 og Ara h 2. Forskerne har været i stand til at nedbringe forekomsten af det førstnævnte allergen til et niveau, hvor det slet ikke kan registreres, mens man har nedbragt forekomsten af sidstnævnte med 98 pct., skriver mediet.
Som den ægte vare
De behandlede peanuts er ikke genmodificerede og de ligner og smager som almindelige peanuts. Ifølge forskerne kan de allergivenlige peanuts potentielt blive brugt i en lang række fødevareprodukter.
”Behandlede peanuts kan bruges som hele peanuts, i små stykker eller som mel, hvilket kan gøre fødevarer med peanuts meget sikrere for de mange mennesker, der er allergiske,” siger hovedforsker på projektet, Jianmei Yu, ifølge Reuters i en meddelelse.
Det amerikanske universitet har allerede indgået en licensaftale med det canadiske selskab Xemerge, der har specialiseret sig i at kommercialisere nye teknologier indenfor fødevare- og landbrugsområdet. Forskerne har dog endnu ikke noget overblik over, hvornår folk kan forvente at se de allergivenlige nødder i butikkerne.
Langt fra markedet
Først skal man have godkendt teknologien af de amerikanske fødevare- og medicinmyndigheder, FDA, og herefter skal man sælge den til producenter eller forarbejdere, som måske igen skal videresælge til en tredjepart, der skal bruge de specielle peanuts i sine produkter.
Der er omkring 4 millioner mennesker, der lider af peanut-allergi i USA. Det anslås, at 5-6 pct. af verdens børn lider af en eller anden form for fødevareallergi, mens tallet er 3-4 pct. af de voksne verdensborgere. De mest almindelige fødevareallergier er komælk, æg, sojabønner, fisk, skaldyr, hvede, nødder fra træer og peanuts.
Guldregn over forskeridéer - med forretningspotentiale
InnovationsFonden satser stort på fødevarer
Iværksættere lader folk blande deres egen mysli