FødevareWatch

Mejerigigant får kæmpebøde efter Arla-klage

Den finske mejerikoncern Valio har fået en bøde på en halv milliard kroner for at have sænket sine mælkepriser til et lavere niveau end produktionsomkostningerne fra 2010-2012. Sagen blev startet på foranledning af Arla.

Foto: Colourbox

Mellem 2010 og 2012 sænkede den finske mejerigigant Valio priserne på mælk i Finland til et niveau, der lå lavere end koncernens egne produktionsomkostninger, og en finsk domstol har nu vurderet, at det var i strid med landets regler for fri konkurrence. Det oplyser Valio i en pressemeddelelse.

Den finske markedsdomstol har således på foranledning af konkurrence- og forbrugermyndighederne, KKV, besluttet at tildele Valio en bøde på 70 mio. euro – eller 522 mio. kroner på baggrund af selskabets prissætning på mælk i perioden.

Ifølge det finske medie YLE blev sagen mod Valio indledt på foranledning af Arla, der er det næststørste mejeriselskab på det finske marked.

Helt oppe at køre

I Valios bestyrelse og ledelse er man naturligvis højst utilfredse med domstolens beslutning.

”Først fik Arlas advokater KKV helt op at køre, og så meldte markedsdomstolen sig også på banen. Det var ikke så vanskeligt. Det eneste, de gjorde, var at kopiere KKV’s beskyldninger,” siger bestyrelsesformand Antti Rauhamaa til YLE.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Mejerikoncernen, der ligesom danske Arla er andelsejet af mælkebønderne i landet, skriver i pressemeddelelsen, at beslutningen vil koste mange penge for både selskabet selv og for de finske forbrugere.

”Beslutningen forhindrer ægte konkurrence på mælkemarkedet og lukker Valio ude. Omkostninger vil blive pålagt forbrugerne gennem en kunstigt opskruet pris på almindelig mælk og af Valio, der får dårligere muligheder for at investere,” udtaler Valios adm. direktør Pekka Laakonen.

Sænk betaling eller hæv priser

KKV har ifølge YLE anbefalet, at Valio enten betaler deres mælkebønder mindre eller hæver sin literpris på mælk.

Valio forklarer, at den pris, man betaler til mælkebønderne, inkluderer et overskud, som hovedsagligt genereres gennem innovative produkter, og man mener derfor hverken, at betalingen til bønderne er for h øj eller at forbrugerpriserne er for lave.

Valios mission er nemlig at betale overskuddet tilbage til mælkebønderne gennem den pris man betaler for råmælk. Selskabet mener i øvrigt, at have forklaret dette udførligt til myndighederne.

”Beslutningen fra de finske konkurrencemyndigheder og markedsdomstolen indikerer, at man ikke har forstået princippet bag omkostningsudregning og profitdistribution i en kooperativ forretning,” skriver selskabet, som påpeger, at man aldrig har set en lignende sag nogen steder i verden, hvor et selskab dømmes for ”at prissætte for lavt i et tilfælde, hvor lave priser er i forbrugerne og selskabets bedste interesse på både kort og lang sigt.”

Valio har planer om at appellere rettens beslutning til den højeste forvaltningsdomstol i Finland, fremgår det af meddelelsen.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier