FødevareWatch

Ti selskaber forurener ligeså meget som Norden

Verdens ti største fødevarevirksomheder udleder ligeså store mængder drivhusgasser som de fire store nordiske lande, viser en rapport fra Oxfam. Det er ikke blot med til at øge klimaforandringer, men kan også skade selskabernes egen forretning.

Foto: POLFOTO

Verdens ti største fødevareselskaber – de såkaldte ”Big 10” – udleder samlet en ligeså stor mængde drivhusgasser som Danmark, Norge, Sverige og Finland tilsammen. Det fremgår af rapporten ’Standing on the Sidelines’ fra Oxfam.

Det svarer til, at de ti selskaber Associated British Foods (ABF), Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo og Unilever kunne samle sig og blive verdens 25. mest forurenende land. De ti selskaber udleder samlet 263,7 millioner tons drivhusgasser årligt gennem sin egen drift, samt forsyningskæder.

Store konsekvenser

Selskabernes praksis hjælper først og fremmest de menneskeskabte klimaforandringer på vej, hvilket vil medføre tørke, oversvømmelser og andre ekstreme vejrforhold, skriver Oxfam. Det vil øge fattigdom og hungersnød i verden, men det vil også påvirke landbrugsafgrøder samt fødevarepriser og  –forsyning.

Og Oxfam mener derfor, at det vil være i selskabernes egen interesse at øge deres fokus på at nedbringe udledningen af drivhusgasser. En række fødevarekoncerner har da også allerede mærket påvirkningen fra klimaforandringer - og bemærket dette i deres regnskaber.

Bl.a. meddelte General Mills i sit seneste kvartalsregnskab, at ekstremt vejr havde lagt en dæmper på salget og kostet selskabet 62 dages produktion i kvartalet, skriver Oxfam i rapporten. FødevareWatch har også på det seneste beskrevet, hvordan ekstreme vejrforhold er begyndt at påvirke bl.a. den globale kaffeproduktion.

Fremskyndet El Niño presser kaffepriser i top

Gør ikke nok

I rapporten fastslår Oxfam også, at de internationale koncerner langt fra gør nok for at nedbringe denne udledning.

”Alt for mange af nutidens fødevare- og drikkevaregiganter krydser blot fingre og håber, at klimaforandringerne ikke skader fødevaresystemet og tænker, at nogle andre vil ordne det. De ti store selskaber genererer mere end 1 mia. dollar om dagen og har enorm magt til at påvirke de globale forsyningskæder for fødevarer,” udtaler Oxfam’s direktør Winnie Byanyima. Hun tilføjer:

”Industrien er nødt til at gøre mere for at arbejde hen mod ’nul hungersnød’ i verden, mens de laver gennemgribende forandringer i deres produktionsmetoder.”

Organisationen peger på selskaberne Kellogg og General Mills som de værste syndere blandt de ti selskaber og anslår, at det er muligt for de ti selskaber at nedbringe den samlede udledning af drivhusgasser med 80 millioner tons i 2020.

Fødevareeksport kan få gavn af klimaforandring

Sådan sikrer man ølbrygning mod tørke

Danske særkrav sender arbejdspladser ud af landet

Proteinbar af insektmos med stort potentiale

Se hele rapporten fra Oxfam her.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier