FødevareWatch

Sådan sikrer man ølbrygning mod tørke

Klimaforandringer har store konsekvenser for både landbrug og produktion af fødevarer og drikkevarer. Men en australsk forsker har muligvis fundet en metode til at sikre fremstilling af øl mod tørke.

Foto: Peter Mydske

Det er efterhånden meget få mennesker, der ikke har indset, at truslen fra globale klimaforandringer er et reelt og enormt problem for menneskehedens fremtid. Og det er også en problemstilling, som den globale fødevare og drikkevareindustri i stigende grad må forholde sig til.

Ifølge verdensbankens formand Jim Yong Kim vil verden i løbet af de næste 5 til 10 år opleve massive kampe befolkningsgrupper imellem pga. adgangen til vand og fødevarer.

”Vandproblemet hænger uløseligt sammen med klimaforandringer…kampe over vand og mad bliver den mest direkte virkning af klimaforandringerne over de næste fem til ti år.” sagde Jim Yong Kim ifølge den engelske avis the Guardian forud for verdensbankens halvårlige møde i denne uge.

En af de helt konkrete måder hvorpå klimaforandringerne kan påvirke fødevare- og drikkevareindustrien er ved at presse priserne på forskellige varer i vejret. Men nu mener en australsk forsker, at han har fundet en metode til at sikre en eskalation af priserne på øl. Det skriver den australske avis Brisbane Times.

Grønt gen

Peter Gous fra University of Brisbane har således foretaget studier, der viser, at man kan sikre ølproduktion mod tørke ved at inkorporere det såkaldte ”stay-green”-gen i ølbrygningen.

Det specielle gen, som første gang blev identificeret i planten durra, også kendt som sorghum, kan sikre en mere stabil tilførsel af kulhydrater under brygningsprocessen, viser hans studier.

Forskeren forklarer, at vandmangel kan have en enorm indvirkning på mængden af stivelse i kornsorter, som ikke udviser det specielle ”stay-green” gen, og dermed også på kvaliteten af øllet. Det kan ydermere betyde, at man skal bruge mange flere ressourcer, og ikke mindst vand, i brygningsprocessen.

Kan påvirke ølpriser

”Hvis det bliver så alvorligt, at stivelsen i kornsorten bliver resistent stivelse, så stiger omkostningerne ved at producere en given øl. Så i stedet for f. eks. at betale 5 dollar for en øl, så vil du skulle betale 15 eller 20 dollar for den samme kvalitet og mængde af øl,” siger forskeren.

Det specielle gen forekommer naturligt, men det er langsomt er gået tabt, fordi det ikke er et træk, der har været vigtigt for plantens overlevelse, forklarer Peter Gous ifølge avisen. Han mener derfor, at det blot er et spørgsmål om, at kornproducenter bevidst arbejder på at ”genintroducere” det specielle træk.

Læs artiklen om fra Brisbane Times her eller artiklen fra The Guardian her.

Carlsberg køber hovedandel i asiatisk distributør

Fuglsang Maltfabrik slås med elafgift

Bryghus har store vækstplaner

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier