Organiserede kriminelle svindler med fødevarer

Ifølge Europol er forfalskede fødevarer i stigende grad blevet et marked for organiserede kriminelle, skriver DR. Det går blandt andet udover honning, æg og pasta.
Foto: Casper Dalhoff/ JP
Foto: Casper Dalhoff/ JP

Engang var det primært dyre luksusvarer som kaffe, te, kaviar og champagne, som blev forfalsket. Men i dag kaster organiserede kriminelle bander sig i stigende grad over svindel med fødevarer såsom honning, syltetøj og æg, skriver DR.  

”I forhold til falske fødevarer ser vi en klar udvikling væk fra luksusvarer over i retning af dagligvarer som for eksempel tandpasta og lignende. Vi ser en klar stigning i antallet af beslaglæggelser,” siger Chris Vansteenkiste, leder af Europols efterforskningsenhed af fødevaresvindel, til DR.

Sammen med Interpol har Europol arrangeret tre store operationer mod fødevaresvindel. Den seneste blev foretaget i december i 33 lande i Europa, Amerika og Asien. Ved operationen konfiskerede de mere end 1.200 ton forfalskede eller underlødige fødevarer som kiks og chokoladebarer og næsten 430.000 liter forfalskede drikkevarer.

I Danmark deltager Fødevarestyrelsen, Bagmandspolitiet og Skat i operationerne.

Svindlen med fødevarer rammer ikke kun økonomien, men er også sundhedsfarlig, fordi de kriminelle ofte udskifter en dyr vare eller ingrediens med en billigere. Dermed ved myndighederne og forbrugerne ikke, hvad varerne indeholder.

Europol er ikke i stand til at sætte tal på, hvor omfattende svindlen er på verdensplan. Men ifølge en rapport fra den amerikanske kongres fra januar svindles der på verdensplan årligt for mellem 54 og 81 billioner kroner, og svindlen berører potentielt 10 pct. af al kommerciel handel med fødevarer, vurderes det.

Markant dyk i tilbagekaldelser af fødevarer

60 ansatte strejker i fiskeselskab

Fiskerikoncern bløder efter svindel for millioner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter