Fiskerikoncern bløder efter svindel for millioner

Milliardforretningen FF Skagen er hårdt ramt på bundlinjen, efter at fiskemels- og fiskeoliefabrikken sidste sommer var involveret i en større politisag, der blandt andet kostede direktøren jobbet.
Foto: Bo Hellum/FF Skagen
Foto: Bo Hellum/FF Skagen

Fiskemelsfabrikken FF Skagen kan i det netop afleverede årsregnskab sætte to streger under et særdeles turbulent år.

Virksomheden, som er blandt verdens førende producenter inden for alt fra fiskeoliepiller til fiskefoder, omsatte i det forgangne år for 1,739 mia. kr., men på bundlinjen ses det tydeligt, at selskabet sidste sommer var involveret i en større sag om dokumentfalsk.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

I 2012 lød virksomhedens resultat før skat på 25,6 mio. kr., mens resultatet 2013-regnskabet lander i et blødende minus på 81,5 mio. kr. Næsten hele omsætningen og indtjeningen stammer fra datterselskabet Handels Kompagniet Fiskerne, der står for produktionen af omkring 150.000 ton fiskeolie og fiskemel, som sælges til mere end 60 lande.

Fiskeoliesag til 84,7 mio. kr.

Det horrible årsresultat i FF Skagen skyldes i høj grad den kontroversielle "Oliesag". Den handler om, at FF Skagen over en periode på tre år ulovligt blandede et restprodukt fra fremstillingen af fiskeoliepiller i fiskefoder, som blev solgt over hele verden.

Sagen havde nogle af sine dramatiske højdepunkter 2. og 3. juli sidste år, da politiet sammen med Fødevarestyrelsen først ransagede FF Skagens produktionsfaciliteter for overtrædelse af EU-forordninger om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter og afledte produkter, og da firmaet dagen efter på et ekstraordinært bestyrelsesmøde fyrede den administrerende direktør Morten Broberg.

Han forblev efterfølgende i politiets søgelys, der mente, at han stod bag forfalskningen af dokumenter, som samlet kunne have indbragt virksomheden 17 mio. kr.

Oliesagen har samlet kostet FF Skagen 84,7 mio. kr., og i regnskabsmeddelelsen opgøres det som den primære årsag til, at resultatet på driften før skat havner i plus 3,2 mio. kr.

Tilbage på sporet

Tiden efter sidste sommer har FF Skagen brugt på at genetablere forholdet til og tilliden hos Fødevarestyrelsen, som fratog virksomheden fire vigtige produktionscertifikater. I februar fik FF Skagen det sidste af de fire suspenderede certifikater tilbage, og man kan nu igen producere fiskeolie som før sagen.

"Omkostningerne i forbindelse med sagen har været betydelige og har resulteret i et væsentligt tab på egenkapitalen. De omfatter ekstraudgifter til rensning af olie, svind ved olierensning, omkostninger til analyser, omkostninger til Fødevarestyrelsen, aftaler med kunder og ikke mindst prisnedjustering af olielageret. De allerede indgåede oliekontrakter blev annulleret som følge af sagen," hedder det om følgerne af "Oliesagen" i regnskabsmeddelelsen fra FF Skagen.

I januar 2014 tiltrådte den nye direktør Johannes Palsson, der tidligere har arbejdet i Norway Seafood.

Udsigterne for fremtiden ser lysere ud, efter at tilliden blandt kunderne er blevet genvundet, og samlet regner FF Skagen med at kunne præsentere et positivt resultat for 2014.

Mere dioxin i Østersølaksen

Fiskekoncern vil ansætte 100 på ny fabrik

Håb om hundredvis af nye arbejdspladser i fiskeriet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også