FødevareWatch

Spektakulær sag om bestikkelse mod fiskedirektør skal gå om

Danske Thorben Nielsen blev dømt for bestikkelse af en ministerrådgiver i Estland, mens han forsøgte at opbygge Europas største fiskeopdræt. Nu har han anket sagen til Højesteret.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Han ville bygge Europas største fiskeopdræt i Estland, men endte med en farceagtig kamp mod det baltiske lands retssystem.

Historien om den danske direktør Thorben Grønkjær Nielsen og hans selskab Fjordfresh Holding, der kørte projektet med økonomisk støtte fra bl.a. Den Blå Avis-rigmanden Karsten Ree, har for længst udviklet sig til en føljeton, og nu tilføjes den endnu et kapitel.

Thorben Nielsen er inden for syv år blevet frifundet tre gange for anklagen om at have bestukket den estiske ministerrådgiver Alar Oppar - som danskeren senere ansatte - til at ændre landets regler om statsstøtte til fordel for sit fiskeprojekt. Men i januar blev Thorben Nielsen kendt skyldig og idømt tre måneders betinget fængsel i sagen.

Danskeren har anket, og i sidste uge fik han så bekræftet, at sagen skal for den estiske Højesteret.

"Afgørelsen mod mig havde ingen gang på jord. Derfor er jeg nødt til at prøve igen. Jeg vil ikke have den her dom hængende på mig," siger Thorben Nielsen til FødevareWatch.

Fødevarer, drikkevarer, detail, leverandører og services. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Den estiske ministerrådgiver Alar Oppar, som i januar blev dømt for at have modtaget bestikkelsen fra Thorben Nielsen, får også lov at prøve sin sag igen. Det oplyser det estiske advokatfirma Aivar Pilv Law Office, som kører sagerne for de to.

Frikendt i by- og landsret

Gennem de syv år, Thorben Nielsens sag har kørt, er han og den estiske ministerrådgiver både blevet frifundet i byretten og i landsretten.

Anklagen har lydt på, at Thorben Nielsen gennem bestikkelse med penge og værdipapirer forsøgte at få Alar Oppar, der var medlem af Estlands råd for landbrugsudvikling, til at påvirke landets støtteordning, så fiskeprojektet kunne få et langt højere støttebeløb.

Sagens kerne er, at Alar Oppar siden blev ansat i Fjordfresh Holding af Thorben Nielsen, men der er uenig om, hvor meget indflydelse han reelt havde på placeringen af støttekronerne på det tidspunkt.

"Da jeg ansatte Alar Oppar, havde han ingen indflydelse overhovedet. Hvis man går af som præsident, har man jo heller ikke længere beføjelser som præsident. Det er for mig at se helt væk, hvad retten har konkluderet,” siger Thorben Nielsen.

Han fik altså ret i den version tre gange i det estiske retssystem, men fjerde gang gik afgørelsen imod danskeren.

Karsten Ree sprang fra

Siden sagen begyndte at rulle i retslokalerne, har den haft enorme konsekvenser for Thorben Nielsen, fortæller han.

"Jeg har ikke kunnet komme i gang med andre projekter på grund af det her. Og økonomisk har det været voldsomt for mig. Hvis jeg begyndte at tænke over prisen, ville jeg ikke kunne sove om natten," siger han uden at ville sætte et beløb på.

Men Thorben Nielsen er ikke den eneste, som har tabt på det mislykkede fiskeeventyr.

Karsten Ree skød tidligt i processen et millionbeløb i projektet, men sprang fra, da bestikkelsessagen kom frem i lyset. Det samme gjaldt for Eksportkreditfonden og den schweiziske erhvervsmand Franco G. Bianchi.

Karsten Ree har efterfølgende været ude med en krads kritik af Thorben Nielsen, som han beskyldte for at lyve, snyde og føre sine egne udgifter over i Fjordfresh Holding. Thorben Nielsen har dog afvist anklagerne.

Klar til ny tur

De eksakte datoer for Højesteretssagen mod Thorben Nielsen og Alar Oppar er endnu ikke på plads.

Men sagen forventes at være afsluttet i løbet af sommeren. Det fortæller advokat Jaak Siim fra det estiske advokatselskab Aivar Pilv Law Office, som forsvarer de to.

"Den her sag er allerede helt usædvanlig, fordi den har kørt så mange gange. Men nu skal vi altså til det igen," siger han til FødevareWatch.

Thorben Nielsen blev dømt sidste gang. Vil I fokusere på noget andet i jeres forsvar af ham denne gang?

”Nej. For alle sagens omstændigheder har hele tiden været de samme. Derfor er det dybt mærkværdigt, at Thorben Nielsen kan blive dømt efter at være blevet frikendt tre gange. De kom ikke med nye beviser mod ham fjerde gang, og derfor er vi selvfølgelig nødt til at følge op på det her,” siger advokaten.

Skulle Thorben Nielsen igen blive kendt skyldig, har han ikke tænkt sig at give op.

"Jeg stopper ikke her. Hvis jeg bliver dømt igen, er vi klar til at tage sagen til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg," siger han.

Thorben Grønkjær Nielsen blev i 90'erne idømt fængsel i en sag om bedrageri, som kom i kølvandet på en konkurs i fiskeselskabet Poul Agner Hanstholm A/S, hvor han dengang var direktør.

Fiskerikoncern bløder efter svindel for millioner

Danske fiskere hiver milliarder op af Nordsøen

Skagen-fiskere fordobler millionoverskud

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier