FødevareWatch

Falsk alarm koster Danish Crown millionbeløb

Danish Crown må tage et betydeligt tab, efter et af koncernens slagterier i sidste uge måtte lukke tre dage på grund af mistanke om svinepest.

Foto: POLFOTO

Selvom mistanken om svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning viste sig at være falsk, bliver det alligevel en bekostelig affære for slagterikoncernen.

Da alarmen gik onsdag i sidste uge, blev slagteriet straks lukket, de godt 700 ansatte på området blev sendt hjem, og først fredag kom der igen gang i produktionen, da mistanken blev endegyldigt aflivet.

Men nedlukningen var altså ikke gratis for Danish Crown, oplyser Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

"Vi har endnu ikke det fulde overblik, men det har kostet os et sted mellem 10 og 20 mio. kr. Det kommer til at tage noget tid at gøre det præcist op," siger han til FødevareWatch.

Pressechefen fortæller, at antallet af tabte slagtninger og ekstraomkostninger i forbindelse med lukningen tager tid at udregne.

Fyringer gav ikke problemer

De ansatte på slagteriet blev fyret onsdag, men genansat fredag, og ifølge Jens Hansen førte den situation ikke til problemer.

"Vi har oplevet en stor fleksibilitet fra medarbejderne. Mange har taget ekstra timer siden genåbningen for at sikre, at kødet kom ud. Samtidig har kunderne været forstående over for, at vi havde en potentielt alvorlig situation,” siger han.

Han nævner som eksempel, at Danish Crown-slagteriet i dagene efter genåbningen i nogle tilfælde ikke kunne overholde sine leveringsaftaler med supermarkedskæderne, men disse viste ifølge pressechefen stor samarbejdsvilje.

Fødevarer, drikkevarer, detail, leverandører og services. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Usikkerhed i hele organisationen

Det var fund af symptomer hos en gris på slagteriet i Herning, der satte alarmen hos Danish Crown i gang.

Hurtigt fandt man ud af, at grisen kom fra en besætning i vestjyske Skjern, som fødevarestyrelsen efterfølgende undersøgte. Her fandt man endnu en gris med tegn på svinepest.

Herefter måtte Danish Crown vente to dage på det endelige svar, som altså afblæste mistanken.

"Når den her alarm går, så prøver man at finde ro i, at der ikke har været svinepest i Danmark siden 1933. Men et eller andet sted giver det en usikkerhed i hele organisationen: ’Puha, hvis det er det, hvad gør vi så?’ Det er en situation, som vi alle sammen hader at være i,” siger Jens Hansen og tilføjer:

”Vi ved, at der for nylig har været tilfælde i Østeuropa, ikke så langt fra Danmark. Men heldigvis var det altså ikke svinepest denne gang.”

Mistanke om svinepest afblæst

Tican tager svinepest-mistanke med ophøjet ro

Chefkonsulent: Svinepest kan smadre eksport

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier