FødevareWatch

Mistanke om svinepest afblæst

Fødevarestyrelsen har netop afblæst mistanken om svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning. Lukningen har kostet 10-20 mio. kr., vurderer Danish Crown.

Foto: Ritzau.

Fødevarestyrelsen har netop afblæst mistanken om svinepest, der onsdag lukkede slagteriet i Herning.

Det bekræfter Danish Crowns pressechef Jens Hansen over for FødevareWatch.

"Vi fik meldingen kl. 12.41, og nu er vi i gang i Herning igen. Der er allerede kørt ti lastbiler ind. Det er en kæmpe lettelse for os. Vi har holdt møder hele dagen om, hvordan vi skulle sætte det i gang igen. Men der har været et gran af nervøsitet for, at der skulle være svinepest," siger pressechefen, som befinder sig på slagteriet i Herning.

Har I et overblik over, hvad lukningen har kostet Danish Crown?

"Det er svært at gøre op nu. Men den har nok kostet mellem 10 og 20 mio. kr.," siger Jens Hansen.

Medarbejdere er genansat

De laboratoriemæssige undersøgelser er alle fundet negative for svinepest, og alle restriktioner for besætning og slagteri er ophævet, supplerer Fødevarestyrelsen i en kommentar.

Medarbejderne på Herning-afdelingen begynder altså arbejdet igen, og der kan derfor ifølge Danish Crown forventes friske varer i landets kølediske fra i morgen tidlig.

De 700 ansatte på slagteriet er også genansat, efter de blev fyret onsdag, og starter slagtningerne op fra mandag morgen. Slagteriet i Herning vil derfor i løbet af kort tid køre som normalt igen.

Der har ikke været udbrud af klassisk svinepest i Danmark siden 1933. Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Kunne være endt i katastrofe

Hvis der var blevet konstateret svinepest på slagteriet i Herning, kunne det være endt i en økonomisk katastrofe.

Jens Munk, områdedirektør for fødevarer og veterinære forhold hos Landbrug & Fødevarer, udtalte tidligere på ugen til FødevareWatch, at et udbrud ville koste milliarder i tabt eksport.

"Først bliver der lukket for hele EU. Så vil der gradvist blive åbnet for de andre EU-lande, men der vil stadig være lukket for dansk eksport til markeder uden for EU. Vi har beregninger, der viser, at ét udbrud vil koste mindst 3 mia. kr. på grund af tabt eksport af svinekød og tabt eksport af smågrise," sagde han dengang.

Europa ignorerer trussel fra amerikansk svinevirus

"Hvem skal lede dansk svineproduktion?"

Mistanke om svinepest lukker slagteri

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier