FødevareWatch

Kina godkender danske mejerier

Danmark bliver et af de første lande, der får godkendt mejerier til eksport til Kina efter nye skærpede regler.

Foto: PR

Det danske statsbesøg i Kina har åbnet endnu en dør for det danske erhvervsliv.

Tre danske mælkeproducenter under Arla er blevet godkendt til at eksportere modermælkserstatning til det kinesiske marked efter 1. maj 2014, hvor de kinesiske sikkerhedsregler for mælkeprodukter bliver skærpet.

Mælkeskandale

Skærpelsen sker efter, at Kina i 2008 og 2009 var udsat for en fødevareskandale, hvor mindst seks børn døde af mælkeerstatningspulver, som var tilsat kemikaliet melamin, der giver nyresten og urinvejslidelser.

Flere tusinde børn blev syge, og kontrolsystemet af mejeriproducenterne kom under voldsom kritik.

Skandalen og de skærpede krav til mejeriprodukter fik den danske fødevareminister, Dan Jørgensen (S), til at frygte, at det ville gå ud over den danske eksport af mælkeerstatning til kineserne.

"Den bekymring kan vi nu mane til jorden takket være danske mejeriprodukters høje anseelse i Kina, og ikke mindst på grund af et godt samarbejde mellem danske og kinesiske myndigheder," skriver Dan Jørgensen i en mail.

Hidtil har danske mejerivirksomheder kunnet eksportere mejeriprodukter til Kina alene baseret på de danske myndigheders kontrol.

Delvis kinesisk inspektion

Men de skærpede regler betyder, at Kina fra 1. maj vil stille krav om registrering og godkendelse af virksomhederne - til dels baseret på kinesisk inspektion af virksomhederne.

Den danske mejerigigant Arla forventer at øge eksporten til Kina til 3,5 milliarder kroner i 2017. Ved udgangen af 2013 beløb selskabets eksport til Kina sig til 1,2 milliarder kroner. Den netop indgåede aftale om modermælkserstatning er afgørende for at indfri målet.

"Det er endnu en vigtig aftale med kineserne i perlerækken af vigtige aftaler, der kan sikre vækst og arbejdspladser i Danmark," siger Dan Jørgensen.

Arla åbner udviklingscenter i Beijing

Stor dansk-kinesisk pølseaftale i hus

Her er L&Fs mål for Kina-offensiv

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier