S: Fødevare-vækstplan klar inden sommerferien

De blå partier skal kravle ned fra den høje hest og have tålmodighed. Det mener Socialdemokraterne, efter blå blok har brokket sig over, at fødevarevækstplanen ikke er blevet til lovgivning endnu.
Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
AF STEFFEN MOSES

Socialdemokraterne forventer, at aftalen om at lave en vækstplan for fødevarer vil blive omsat til konkret lovgivning inden sommerferien.

Reaktionen fra regeringspartiet kommer, efter flere af de blå partier, der er med i aftalen, over for FødevareWatch i skarpe vendinger har kritiseret regeringen for at nøle med lovgivningen.

”Jeg har en forventning om, at lovgivningen er på plads inden sommerferien,” siger fødevareordfører Orla Hav (S) til FødevareWatch.

Både Fødevareministeriet, Miljøministeriet samt Vækst- og Erhvervsministeriet er inde over arbejdet med at omsætte aftalen, der blev indgået i starten af april, til konkret lovgivning. Og ifølge Orla Hav er det arbejde godt i gang.

”Jeg ved, at fødevareministeren er i gang med at forberede de ting, der hører til fødevareområdet, men nu har vi sendt ham til Kina, og så er der jo lidt slip i en del af det i hvert fald.”

Men det er vel ikke hele departementet, der er i Kina?

”Nej, og jeg har da også en forventning om, at der er nogen, der arbejder, på trods af at ministeren er af sted, men det er jo trods alt sådan, at ministeren skal have en mulighed for at sætte sit fingeraftryk på det,” siger Orla Hav.

Kom ned fra hesten

Orla Hav mener, at de blå partiers utålmodighed over, at der ikke kommet nogen lovforslag endnu, er skudt ved siden af.

”Der er kun gået 14 dage, så jeg synes, det er lige tidligt nok at svinge sig op på den høje hest og sige, at nu skal der ske noget. Jeg har været med til forhandlinger i den tidligere regerings tid, og der gik der månedsvis, før der skete noget, så vi er nødt til at acceptere, at ting tager lidt tid,” siger han.

Samme holdning har regeringspartneren Radikale Venstre.

”Jeg synes mere, vi skal glæde os over, at vi har lavet en rigtig god aftale for dansk landbrug. Jeg forstår da godt, at man kan være utålmodig med at få lavet den lovgivning, men det kan jo være, at der er en grund til, at det tager noget tid. Altså, nu med de der randzoner har der jo været meget debat om, at lovgivningen har været for dårlig, så det handler jo også om at få det gjort ordentligt. Det er det vigtigste,” siger fødevareordfører Andreas Steenberg (R).

Også spekulationerne om, at lovgivningen er strandet imellem ministerierne, afviser begge ordfører.

”Det tror jeg ikke, for de centrale ministre var jo inde over i forbindelse med aftalen. Og det er jo ikke nogen hemmelighed, at forskellige ministerier har forskellige opgaver, og det smitter selvfølgelig af på, hvordan de ser på tingene, men i og med at både fødevareministeren, erhvervsministeren og miljøministeren var med ved præsentationen, så er det her jo raslet af,” siger Orla Hav.

Blå blok fortørnet over stilstand i fødevareplan

DC-formand efterlyser politiske ambitioner

Hvad vil politikerne med fødevareområdet? 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også