Blå blok fortørnet over stilstand i fødevareplan

Det går alt for langsomt med at få udmøntet de gode hensigter i Vækstplanen for Fødevarer, lyder kritikken fra tre fødevareordførere, der alle er med i den oprindelige aftale. Er regeringen splittet?
Foto: Tycho Gregers/ POLFOTO
Foto: Tycho Gregers/ POLFOTO
AF STEFFEN MOSES OG JØRGEN RUDBECK

Flere af de partier, der for nogle uger siden indgik en aftale med regeringen om at bane vej for øget vækst i fødevareindustrien, går nu til angreb på regeringen.

De efterlyser handling, og Konservativt Folkepartis fødevareordfører Charlotte Dyrmose spekulerer i, hvorvidt regeringen internt er splittet om, hvordan planen og de store tanker kan føres ud i livet.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

”Jeg går stadig ud fra, at regeringen kommer med nogle konkrete lovforslag på baggrund af aftalen, for de havde meget travlt med at få aftalen i hus. Men jeg har intet hørt endnu, og vi har ikke fået noget sendt i forligskredsen, så jeg ved ikke rigtig, hvad der sker,” siger fødevareordfører Charlotte Dyrmose (K) til FødevareWatch, og tilføjer:

”Jeg havde forventet, at det gik over stok og sten inden påske. Men jeg har ingenting hørt, siden vi lavede aftalen."

Forventer snart konkrete forslag

Aftalen, der blev fremlagt i december, og som blev underskrevet af forligsparterne under stor mediebevågenhed i starten af april, indeholder kun en række hensigtserklæringer. Og kun omkring nedlæggelsen af de omdiskuterede randzoner og hjælp til generationsskifte er der tale om konkrete tiltag, der skal hjælpe landbrugserhvervet til vækst og sikre råvaregrundlaget til fødevareerhvervet.

I landbrugskredse ventes der med spænding på nyt fra regeringen, og Danish Crown-formand, Erik Bredholt, efterlyser i et interview med FødevareWatch politiske ambitioner i udmøntningen af regeringens Vækstplan for Fødevarer.

Foto: PR
Foto: PR
 

Ifølge Bredholt vil man især kunne hjælpe landmændene, hvis man stiller krav til kommunerne om hurtigere sagsbehandling i forbindelse med ansøgninger om miljøgodkendelser, ligesom lempelser i forhold til de stramme finansieringsvilkår fra banker og Finanstilsynets side vil kunne gøre det lettere at øge råvaregrundlaget.

DC-formand efterlyser politiske ambitioner

Fødevareordføreren fra Konservative kritiserer regeringen for at være langsom til at komme videre med Vækstplanen, og hun spekulerer i, om baggrunden for trægheden skal findes internt i regeringen. 

”Jeg forventer selvfølgelig stadig, at der kommer nogle konkrete lovforslag fra regeringen på baggrund af den aftale, vi har lavet. Men jeg må jo erkende, at det der med at nu skal der ske et eller andet stort, det bliver sjældent til ret meget med den her regering. Man begynder jo sådan spekulativt at tænke, om det er, fordi de ikke kan blive enige internt i regeringen,” lyder det fra Charlotte Dyrmose.

DF: Regeringen ikke klar til arbejdet

I Dansk Folkeparti, som også er del af aftalen, er fødevareordfører René Christensen ligeledes forundret over reaktionstiden i regeringen. 

”Det kræver rigtig hårdt arbejde at løse denne problemstilling, og det virker ikke, som om regeringen har lyst til at bruge de kræfter, som skal til. Det er lidt ærgerligt, fordi jeg tror faktisk, at vi på tværs af partierne kunne komme langt i forhold til at lande en aftale, der kunne bringe optimismen tilbage,” siger han til FødevareWatch.

Randzonerne rulles tilbage efter flere års kaos og usikkerhed

Dansk Folkeparti har ligesom Konservative ikke hørt om, at man fra regeringens side arbejder videre med Vækstplan for Fødevarer.

"Vi har ikke været inviteret til noget og har ikke mødt noget, som indikerer, at der sker noget som helst på området. Det virker, som om det går meget trægt, og jeg kan frygte, at man nu er i gang med at lave, hvad der kan blive en god historie, som kun rører ved 3-4 pct. af udfordringen. Så får man endnu en dag, hvor det er gået godt for regeringen frem mod et kommende valg, i stedet for at man trækker i arbejdstøjet og arbejder frem mod en møderække, der kan medføre noget, der batter," siger René Christensen, der trækker anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionens frem som et godt udgangspunkt for at komme videre med arbejdet.

 

”Da Natur- og Landbrugskommissionen sidste år kom med dens anbefalinger, troede vi også, der skulle ske noget, men intet er hændt. Vi har på intet tidspunkt diskuteret kommissionens arbejde. Det eneste, der er kommet ud af det, er, at vi har fjernet 25.000 hektar randzoner. Der skal meget mere til, hvis vi skal skaffe de arbejdspladser, som fødevarebranchen har mulighed for at bidrage med, og som vi alle går og higer efter," lyder det politiske budskab fra René Christensen.

Venstre venter tålmodigt

Hos forligspartiet Venstre forholder fødevareordfører Erling Bonnesen sig stadig afventende i forhold til at rette en kritik mod regeringen, men tålmodigheden er på vej til at slippe op.

”Det varer ikke ret længe, før jeg forventer, der kommer noget fra regeringen. Og det, der er vigtigt for mig, er, at vi har lavet en aftale, der står sort på hvidt. Og det skal gennemføres og udmøntes præcis, som det står. Sådan er det,” siger han.

14. januar blev der afholdt et såkaldt sættemøde omkring Vækstplan for Fødevarer, og ud over underskrivelsen af aftalen 2. april har det endnu ikke været diskuteret, hvordan planerne skal udmøntes konkret.

Stor opbakning til vækstplan fra fødevareledere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også