En del af Watch Medier

FødevareWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
17.03.2014kl. 14.38

Økologisk bageri vil ekspandere i Norden

Den økologiske brødleverandør Il Fornaio har ambitioner, der rækker uden for landets grænser. Høje danske lønninger gør Norden til det første mål for ekspansionen.
Foto: Majken Søndergaard Nielsen
AF MAJKEN SØNDERGAARD NIELSEN

HERNING:

Der er højt til loftet på Il Fornaios messestand på Foodexpo, hvor adm. direktør og medstifter Susanne Boye Nielsen møder FødevareWatch. Det er der også i den lille virksomhed, som har store planer for fremtiden.

”Vi tager et skridt ad gangen, men den seneste årrække har vi haft en ambition om at fordoble vores omsætning hvert tredje år. Det er lykkedes indtil videre, ” siger hun og fortsætter:

”Vi har ambitioner om at blive meget større. Vi synes, vi har et rigtig godt koncept, og vi vil gerne brede os ud over Danmarks grænser. Vi arbejder meget med Sverige i øjeblikket - det synes vi er nærliggende.”

Følg fødevareindustrien tæt - læs FødevareWatchs nyhedsbrev to gange dagligt - tilmeld dig her!

Det er lykkedes selskabet at blive nationale i deres leverancer til detailhandlen, men til foodservice halter det stadig i Jylland, og Il Fornaios kerneforretning befinder sig stadig i København. 

”Det er lidt mere pionerland i Jylland. Vi vil gerne være nationale - også på foodservice-delen - hvor jeg ikke tror, vi er specielt kendte, så en messe som denne er en rigtig god mulighed for os,” siger hun.

Tillid til konceptets holdbarhed

Il Fornaio har eksisteret i 26 år. Susanne Boye Nielsen kom til i 2006, og i dag ejer hun og grundlæggeren Elvio Milleri hver halvtreds procent af virksomheden. Italienske Elvio Milleri startede brødbagningen i Christianshavner-restauranten Era Ora, hvor han som et supplement til de almindelige restaurantindtægter med stor succes begyndte at lave friskbagte håndlavede italienske brød under navnet Il Fornaio.

I dag har Il Fornaio 60 medarbejdere i Danmark. Folkene bag betragter selv virksomheden som "lille" uden dog at ville komme nærmere ind på omsætningens størrelse. Men ambitionerne i ledelsen lader sig ikke begrænse af at man ikke er ret store. 

”Vi synes, vi har et holdbart koncept. Vi tror på, at der både nu og i fremtiden vil være plads til kvalitetsbrød, og at folk er villige til at betale for gode produkter. I takt med at folk bliver stadig mere uddannede, stiller de også større krav til, hvad de spiser og bliver mere kritiske. Det betyder, at der er plads til sådan en virksomhed som os,” siger Susanne Boye Nielsen.

Italienske produkter i Norge

Hun peger på Norge som det næste oplagte marked, når Il Fornaio engang har fodfæste i Sverige. Selvom optimismen er stor, er der dog også udfordringer i sigte.

”Det, der er vores problem er, at vi er en meget løntung virksomhed, fordi vi gør alt i hånden. Danske lønninger er jo ikke de billigste, og derfor er det svært for os at komme syd for grænsen, for der kan vi simpelthen ikke konkurrere. Så skal vi overveje at flytte produktionen uden for Danmarks grænser,” siger hun og afviser ikke, at der engang skal åbnes en italiensk filial.

Men kan I blive ved med at producere i hånden, hvis I vil være et stort internationalt firma?

”Det kan vi. Det går vi ikke bort fra. Det er klart, at der, hvor vi ikke kan tilføre værdi, skal vi bruge maskiner. Men der hvor vi kan, skal vi blive ved med at bruge hænderne,” siger hun.

Virksomheden har endnu ikke har fundet maskiner, som kan ælte dejen uden at tage luften ud af brødet, for når man ikke tilsætter nogen konserveringsmidler og tilsætningsstoffer, er det svært at beholde luftigheden i brødet - maskinerne slår simpelthen dejen i stykker.

Susanne Boye Nielsen bilder sig ikke ind, at Rom blev bygget på en dag og understreger, at projekter som det i Sverige tager tid. Det er to år siden, Il Fornaio begyndte at interessere sig for Sverige. Nu begynder de at kunne mærke, at det rykker.

”Vi er jo en lille virksomhed, og vi har ikke en masse penge i ryggen, så vi må tage det et skridt ad gangen. Og når vi så har plads i budgettet, rykker vi skridtet videre og ansætter en person mere,” siger direktøren.

Her er vinderne på Foodexpo 2014

Odense Marcipan står fast i modvind

Iværksætter revolutionerer cateringgigants online-liv

Relaterede artikler:

  • Iværksætter revolutionerer cateringgigants online-liv

  • Foto: Majken Søndergaard Nielsen

    Odense Marcipan står fast i modvind

  • Foto: PR

    Her er vinderne på Foodexpo 2014

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Morten Schärfe
Fødevarer

Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere

Overblik: I ugen hvor Fødevarestyrelsens frist for dokumentation udløb stjal en anden nyhed spotlyset: Skare-koncernen blev erklæret konkurs med undtagelse af pålægsafdelingen. Læs overblikket over ugens forløb her.
  • Tillidsmand: Skare Meat Packers begæret konkurs
  • NNF: Skares medarbejdere bedt om at gå i venteposition

For abonnenter

Arkivfoto fra Hilton Foods i Aarhus. | Foto: Finn Frandsen
Fødevarer

Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare

Foto: Lars Skaaning
Fødevarer

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
Fødevarer

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Fødevarer

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

For abonnenter

Foto: Mathilde Bech/JPA
Foodservice

Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt

For abonnenter

Læs også

Foto: Pr / Hanegal
Fødevarer

Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer

Adm. direktør i Future Food forlader direktionen, mens to velkendte ansigter indlemmes.

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Fødevarer

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

Tönnies-koncernen er ikke i markedet for at tilkøbe danske pålægs- eller kødproduktion fra den konkursramte Skare-koncern, melder formand. Danish Crown afviser at kommentere.

For abonnenter

Foto: Torben Salomonsen
Fødevarer

Stor interesse for Skares pålægsforretning

De økonomiske kvaler i Skare-koncernen og medfølgende konkursbegæringer indbefatter ikke pålægselskabet Skare Food. Fra detailbranchen meldes der om interesse for at handle med selskabet, erfarer Fødevarewatch.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare – 09.44
  • Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere – 3. feb.
  • Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter – 3. feb.
  • Dansk juicekæde betaler millionforlig i USA i sag om kønsdiskriminering – 3. feb.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg – 3. feb.
  • Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter – 3. feb.
  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 3. feb.
  • Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt – 3. feb.
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 3. feb.
  • Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer – 3. feb.
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater – 3. feb.
  • Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt – 3. feb.
  • Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud – 3. feb.
  • Ny DSK-direktør ærgrer sig over Irma-farvel – 3. feb.
  • Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

Watch Job

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Scrum Master with a practical approach

  • Business Intelligence Specialist

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8388

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FødevareWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge