HK vil have krav om overenskomst til kongelige hofleverandører

Et krav om overenskomst til eventuelt nye kongelige hofleverandører vil sende stærkt signal, mener HK Handel. (Opdateret.)
Foto: Linda Johansen/Ekstra Bladet
Foto: Linda Johansen/Ekstra Bladet
AF RITZAU

Eventuelle fremtidige kongelige hofleverandører bør kun være virksomheder, der har en overenskomst.

Sådan lyder det tirsdag fra fagforeningen HK Handel.

”Vi går ud og fortæller om den danske model i hele verden og fortæller, at det er en del af Danmark. Derfor mener jeg, at kongelige hofleverandører naturligvis skal have en overenskomst,” siger formand for HK Handel Mette Høgh.

Virksomheder, som er udnævnt til kongelige hofleverandører, må bruge prædikatet i deres markedsføring.

I januar meddelte kongehuset, at de 104 danske virksomheder, som havde titlen, ville miste den ved tronskiftet 14. januar. Det er kutyme i Danmark, at virksomheder mister titlen, når en ny regent overtager tronen.

Kongehuset meldte dog samtidig ud, at der på et senere tidspunkt vil ”blive taget stilling til” ordningen.

Det er derfor endnu uvist, om der ventes større eller mindre ændringer, eller om ordningen helt vil blive afskaffet.

Hvorvidt ordningen helt burde skrottes, ønsker Mette Høgh ikke at forholde sig til - det er op til kongehuset at beslutte, lyder det.

Men skal der på et tidspunkt udnævnes nye virksomheder, som kan kalde sig kongelige hofleverandører, vil det sende et stærkt signal at kræve en overenskomst, mener Mette Høgh.

”Jeg kan se, at det gavner virksomhederne at få denne her fine udnævnelse. Jeg synes, det hænger sammen, at så længe man har den titel, skal den sidste del på plads,” siger hun.

HK Handel har lavet en stikprøve blandt tidligere kongelige hofleverandører inden for handel.

Blandt dem er der flere eksempler på virksomheder, som ikke har en overenskomst. Det gælder blandt andet tehandleren A.C. Perch, vinforretningen Kjær og Sommerfeldt samt Eccos hovedkontor, oplyser fagforeningen.

Blandt de fem udenlandske virksomheder, som indtil 14. januar kunne kalde sig leverandør til det kongelige danske hof, er Ramlösa, som producerer blandt andet danskvand, og champagneproducenten Möet & Chandon.

De danske virksomheder talte blandt andet Arla, Grundfos, Lego, Jysk og Carlsberg.

Tidligere har organisationerne Alkohol & Samfund og Blå Kors opfordret til, at eventuelle fremtidige hofleverandører ikke bør være alkoholproducenter. Det skrev DR i januar.

Flere politiske partier har desuden opfordret kong Frederik til at indføre krav til bæredygtighed for kongelige hofleverandører. Det gælder blandt andet Radikale Venstre og Alternativet, har DR skrevet.

I den tidligere ordning blev virksomhederne vurderet ud fra kvalitet, forretningsførelse, samfundsansvar og ordentlighed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter