Toms: Vores industri må ruste sig mod forsyningsproblemer

Udsigten til forsyningsproblemer tvinger chokoladeproducenter som Toms til at kigge efter nye dyrkningslande. ”Jeg kan ikke fortælle dig hvor Toms vil få sin chokolade fra om 35 år,” siger topchef.
Ifølge Annette Zeipel, adm. direktør i Toms Gruppen, kommer man dog til at se prisstigninger, før man kommer til at se tomme supermarkedshylder. | Foto: Pr/toms Gruppen
Ifølge Annette Zeipel, adm. direktør i Toms Gruppen, kommer man dog til at se prisstigninger, før man kommer til at se tomme supermarkedshylder. | Foto: Pr/toms Gruppen

Udsigten til, at forsyningsproblemer forårsaget af ekstremt vejr og klimaforandringer i fremtiden kun vil vokse sig større, er en problemstilling, man ikke kommer uden om i Danmarks største konfektureproducent, Toms Gruppen. 

Kakaobønnerne er udsat, og industrien skal med al sandsynlighed kigge mod nye lande at dyrke kakaobønner i, lyder vurderingen fra adm. direktør, Annette Zeipel.

”Kakaoforsyningerne er i en risikozone, men det afhænger af, hvilken tidshorisont man kigger på. Det er ikke tilfældet i de kommende fem år, men i de kommende 15, 20, 30 år… helt sikkert,” siger hun og uddyber:

”70 pct. af kakaoproduktionen kommer fra Vestafrika, Ghana og Elfenbenskysten, og hele industrien – ikke bare os – oplever, at der er større risiko for, at klimaforandringerne vil få konsekvenser for produktionen i disse lande.”

Ny normal: Stabiliteten i forsyningerne er ikke som den var engang

Dermed læner topchefen sig også op ad den melding, der for nyligt kom fra henholdsvis Jørgen E. Olesen, professor og leder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, og Jens Elbæk, afdelingschef for Planter & Miljø under Seges, der vurderede, at den slags forsyningsproblemer meget vel kan gå hen og blive en ny normal på tværs af fødevarer. 

”Det er en trend, der bare bliver værre og værre,” lød det blandt andet fra førstnævnte.

Udmeldingen kom på baggrund af den globale appelsinkrise forårsaget af en fejlslagen amerikansk appelsinhøst, der nu forårsager forsyningsproblemer - også for danske juiceproducenter. 

I Rynkeby Foods har man således advaret om ”meget markante prisstigninger” og potentielt tomme supermarkedshylder.

Det geografiske fodaftryk spredes

Så grelt kommer det dog ikke til at stå til i chokoladekategorien, vurderer Toms-topchefen - også selv om kakaoforsyningerne allerede nu er under pres.

”Kakaoforsyningerne er allerede mindre end efterspørgslen, og vi har haft et år, hvor høsten har været dårlig, og priserne som følge er steget markant. Priserne kommer med al sandsynlighed til at stige yderligere,” siger Annette Zeipel. 

Når hun trods det ikke forudser decideret mangel på de - for producenter som Toms - nødvendige kakaobønner, skyldes det først og fremmest det, at udsigten til potentielt at stå uden forsyninger nok, har fået flere producenter til at tage skeen i egen hånd, siger Annette Zeipel:

”Derfor ser vi også flere chokoladeproducenter og chokoladeleverandører overveje, hvad man kan gøre i eksempelvis Asien eller Mellemamerika i form af at bygge nye plantager – men uden de problemer, vi ser med arbejdsrettigheder i Afrika, og afskovning,” siger hun og fortsætter:

”Der bliver med andre ord taget skridt henimod at sprede det geografiske fodaftryk – og gøre det på den rigtige måde. Jeg mener dog stadig, at industrien har et stort og vedblivende ansvar i Afrika. Man kan ikke bare trække sig fra regionen.”

Mindre tankeløst chokoladeindtag i fremtiden

Oven i det vurderer Annette Zeipel også, at man vil se en ændring i chokoladeforbruget, der mere eller mindre naturligt vil medføre et mindre behov for den mængde kakaobønner, der i dag bruges i produktionen. 

”Jeg tror, vi vil se et chokoladeforbrug, der bærer mere præg af omtanke på grund af stigende priser og ikke tankeløst indtag, siger hun og fortsætter:

”Ser man bort fra klimaforandringerne, er chokolade allerede nu alt for billig, og hvis man skal være fair over for farmerne og beskytte biodiversiteten, skal der ske noget. Du kommer til at se prisstigninger, før du kommer til at se knaphed på chokolade og tomme supermarkedshylder.”

Med det sagt medgiver Annette Zeipel også, at der trods det er stor usikkerhed forbundet med fremtidens kakaoforsyninger.

”Jeg kan ikke fortælle dig, hvor Toms vil få chokolade fra om 35 år. Det ved vi ikke.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter