Flere forskellige grøntsager har bredt sig over de danske marker de seneste år.
Siden 2015 er det samlede økologiske areal med bladselleri eksempelvis steget fra 8 til 82 hektar, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
Teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde, siger i en pressemeddelelse:
”Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven,” siger hun.
Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Produktionen af bælgfrugter er mangedoblet
Hver anden gulerodsmark er økologisk
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget.
Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 procent til 8,3 procent.
”Bag den udvikling ligger dog store forskelle fra grøntsag til grøntsag. For eksempel er hver fjerde løgmark og hver anden gulerodsmark nu økologisk,” siger Ane Førde
Måler man kun på arealet, er netop gulerødder, spisekartofler og ærter de største økologiske afgrøder.
Afgrøde |
Hektar i 2015 |
Hektar i 2021 |
Stigning i procent |
Bladselleri |
8 |
82 |
925 |
Savoy- og spidskål |
44 |
197 |
348 |
Blomkål |
36 |
130 |
261 |
Grønkål |
40 |
98 |
145 |
Løg |
174 |
358 |
106 |
Ærter (Konsum) |
545 |
1016 |
86 |
Rødbede |
107 |
192 |
79 |
Gulerødder |
737 |
1214 |
65 |
Spisekartofler |
1206 |
1939 |
61 |
(Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie AgriWatch.)
Claus Meyer investerer i iværksættere bag fermenterede bælgfrugter
Forskere har fundet en af fremtidens bæredygtige fødevareingredienser