Interessen for at spise bælgfrugter og lade dem indgå i fødevarer er i kraftig vækst i disse år, og det afspejler sig i det danske landskab, hvor arealet med økologiske ærter, hestebønner og sødlupin er mangedoblet, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
Som del af de officielle kostråd til danskerne stiger efterspørgslen efter slutprodukter, men hos landmændene er det i højere grad ønsket om at få billigere proteinfoder, der driver forandringen.
”Vi ved, at flere økologer gerne vil skrue op for selvforsyningen af protein til deres husdyr og ned for importen af udenlandsk soja. Det er hovedforklaringen på den stigning, vi ser nu, men der begynder også i det små at komme for eksempel dansk producerede økologiske hestebønner til salg i detailhandlen,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.
Fakta om udviklingen for økologiske bælgfrugter:
Afgrøde |
Hektar i 2015 |
Hektar i 2021 |
Samlet stigning i pct. (2015-2021) |
Ærter |
1301 |
3618 |
178 |
Hestebønner |
3433 |
12.338 |
259 |
Sødlupin |
195 |
2635 |
1251 |
Britiske priser på pasta og dåsetomater stiger markant
Irma vil med ny satsning øge salget af danske bælgfrugter
Ny Irma-direktør: Vi skal have kæden tilbage til sin storhedstid
Forskere har fundet en af fremtidens bæredygtige fødevareingredienser