Forskere har fundet en af fremtidens bæredygtige fødevareingredienser

Forskere på Aarhus Universitet jagter fremtidens bæredygtige proteiner, og muligvis rummer bælgplanten lucerne løsningen.
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix.
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix.

Et hold forskere på Aarhus Universitet er i øjeblikket på jagt efter fremtidens bæredygtige proteiner, der kan erstattet både soja og æg i fødevarer.

Og meget kunne tyde på, at det bliver bælgplanten lucerne, der kommer til at kunne dette.

Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences indeholder lucerne nemlig alle de essentielle aminosyrer, ligesom nye undersøgelser viser, at bælgplanten har en række egenskaber, der kan være afgørende for produktionen af en lang række fødevarer - kød såvel som mejeriprodukter.

Samtidig trives lucernen i det nordiske klima og giver mere protein per hektar end eksempelvis soja, fortæller Trine Kastrup Dalsgaard fra Institut for Fødevarer:

”Det opløselige protein, der er mest af i lucerne, hedder formelt RuBisCo. Det er vigtigt for alle planters fotosyntese, og derfor er det faktisk også det protein, der er mest af i verden. Så det findes altså ikke kun i lucerne, men proteinindholdet er bare rigtig højt i lucerne, så derfor er lige præcis dén plante interessant for os,” siger hun.

Signe Hjerrild Nissen, der ligeledes er fra Institut for Fødevarer, nævner desuden, at lucerneproteinet har en god geleringsevne, hvilket gør den oplagt til fødevarer:

”Det gør det til en lovende ingrediens i mange forskellige fødevarer, hvor gelering spiller en vigtig rolle, blandt andet fromager og nye kødalternativer,” siger hun.

Irma vil med ny satsning øge salget af danske bælgfrugter

Fødevareaktører bifalder klimatiltag i offentlige kantiner

Nyt studie: Mere plantekost forlænger dit liv

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter