Forsker: Selskabsmodel hæmmer andelskoncerners plantesats

Det kan være vanskeligt for store andelskoncerner som Arla og Danish Crown at reagere hurtigt og lancere succesrige plantebaserede alternativer i et marked, der buldrer. Ifølge lektor fra CBS hænger det sammen med selskabsmodellen.
Foto: PR / Arla
Foto: PR / Arla

Ejerstrukturerne og demokratiet i andelskoncerner som Danish Crown og Arla gør det svært at satse tungt på plantebaserede alternativer til de eksisterede animalske produkter.

Det skriver Børsen.

"I dag, hvor vi har klimakrisen, og hvor animalsk produktion er under angreb for ikke at være klimavenligt, så indebærer ejerstrukturen også manglende incitament i forhold til at gå ind i plantebaserede produkter og andet," siger Mads Mordhorst, der er lektor på Center for Erhvervshistorie på CBS, og som har forsket i andelsmodellens historie og betydning, til avisen.

I både Danish Crown og Arla afviser man, at selskabsmodellen står i vejen for nytænkning, omstilling og innovation.

Danmark kan indtage førerrolle

I Landbrug & Fødevarer ser man Danmark tage en rolle som frontløber på området for plantebaserede fødevarer, og sidste år i marts sagde Anders Klöcker, der er erhvervsdirektør i Landbrug & Fødevarer, at man med politisk opbakning ville kunne nå langt.

"Her er potentiale for, at Danmark kan opbygge endnu en styrkeposition i verden. Vi er ambitiøse. Vi vil i gang nu, og med politisk opbakning og nye målrettede forsknings- og udviklingsmidler til området tror vi på, at vi i fremtiden kan skabe vækst og resultater, også for plantebaserede fødevarer," sagde han i marts 2021.

Det globale marked for plantebaserede fødevarer er i de seneste år vokset med tocifrede procentsatser. Det er svært at spå om markedets potentiale ifølge Landbrug & Fødevarer, men andre har gjort forsøget.

Ifølge analysehuset Meticulous Research vil den tocifrede vækstrate fortsætte frem til 2027, hvor markedet kan udgøre 460 mia. kr. globalt.

Og hos finanshuset Barclays er forventningerne endnu højere. Plantebaserede kødalternativer kan have overtaget 10 pct. af kødmarkedet og udgøre en værdi på 870 mia. kr. i 2029.

Millioner til plantesatsning

I oktober indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om en plan for grøn omstilling af dansk landbrug, hvor klimapåvirkningen er i fokus.

Aftalen indeholder målsætning om at udarbejde en handlingsplan for plantebaserede fødevarer samt Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Partierne sender 75 mio. kr. i retning af fonden årligt i perioden 2022-2030 - i alt 675 mio. kr.

Den plantebaserede omstilling skal ses som en mission: "Vi har brug for et Nasa" 

Fondens opgaver skal defineres i den kommende handlingsplan, men omhandler blandt andet støtte til udvikling indenfor "sortsudvikling, dyrkning, forarbejdning, salgsfremme, eksportfremme, uddannelse og vidensformidling".

Der blev ligeledes afsat 580 mio. kr. i 2023-2027 til et "eco-scheme for plantebaserede fødevarer". Dertil kommer planer for at udvikle en strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker, hvilket der afsættes 260 mio. kr. til i perioden 2022-2026.

Overblik: Fokus på potentialet for plantebaserede fødevarer

"Vi vil i gang nu": Fødevaresektorens aktører vil sætte turbo på plantemad

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også