Aktivitet op til Eat Grim-konkurs vækker undren hos investorer

En stribe ubesvarede spørgsmål har i forbindelse med en konkurs hos iværksættervirksomheden Eat Grim-stifterne skabt undren hos bl.a. investorer.
Tyske Carolin Schiemer og finske Petra Kaukua står startupvirksomheden Eat Grim, som i sidste uge blev begæret konkurs. | Foto: PR / Grim.
Tyske Carolin Schiemer og finske Petra Kaukua står startupvirksomheden Eat Grim, som i sidste uge blev begæret konkurs. | Foto: PR / Grim.

Det har hidtil været småt med gennemsigtigheden omkring den konkurs, der fredag blev meldt ud i Brøndby-virksomheden Eat Grim, som sælger måltidskasser med skæve og grimme grøntsager, der ikke kan sælges i detail.

Selskabets stiftere, finske Petra Kaukua og tyske Carolin Schiemer måtte efter længere tids kamp kaste håndklædet i ringen, og derfor havde de valgt at begære virksomheden konkurs.

"I denne uge har vi, Petra og Carolin, stifterne af Eat Grim, besluttet at begære os konkurs," hed det i meddelelser til først investorer og siden også kunder fredag.

Den officielle konkursbegæring lader endnu vente på sig, men ifølge stifterne blev begæringen sendt ind fredag og den afventer nu behandling, ligesom der også skal udpeges en kurator. Det regner man med vil ske fredag d. 17. december.

"Vi afsendte vores sidste kasser i sidste uge, uge ​​49, og siden er driften lukket ned og medarbejdere sendt hjem. De næste skridt ligger nu hos advokaterne og "kuratoren", som til sidst overtager virksomheden. Vi vil arbejde tæt sammen med dem, og vil i de næste par uger og måneder stadig være ret administrative, hvor vi gennemgår vores aktiver og passiver, kontrakter og andre dele af virksomheden," skriver Petra Kaukua i en mail FødevareWatch.

Forundring undervejs

Forløbet omkring konkursen har i den forgangne uge nået at vække opsigt på handelsplatformen Funderbeam, hvor investorer siden starten af 2020 har købt og solgt bidder af Eat Grim, og i et par henvendelser til FødevareWatch.

En investor skrev således fredag på Funderbeams investorforum, at han var utryg ved den handel, som foregik med Eat Grim torsdag - dagen før konkursmeldingerne - og han insinuerede, at der måske kunne være tale om insiderviden forud for konkursen.

"Med næsten ingen volumen i de seneste par uger var der (torsdag, red.) en meget stor handelsvolumen. Nogen indkasserede tydeligvis penge. Der er simpelthen noget, som ikke stemmer," skrev investoren fredag eftermiddag.

I den nederste graf fremgår det, at der 9. december - dagen før konkursmeddelelsen - har været stor aktivitet omkring Eat Grim på Funderbeam.
I den nederste graf fremgår det, at der 9. december - dagen før konkursmeddelelsen - har været stor aktivitet omkring Eat Grim på Funderbeam.

Den undren lægger Funderbeam-platformen dog ned ned i et svar til brugeren, hvor man skriver, at man har noteret sig den øgede aktivitet omkring Eat Grim, men at et indledende eftersyn ikke har givet anledning til tvivl om insiderhandel, og at ingen af de handlende forud for konkursen var noteret som insidere.

Overfor FødevareWatch bekræfter Christian Grønlund, landechef i Funderbeam, at man helt kan afvise, at der har været tale om insiderhandel i forbindelse med Eat Grim.

Håb om ny finansiering i slutnovember

På Funderbeams forumdel er det også muligt at se, at Eat Grim-stifter Petra Kaukua så sent som 28. november trods en snart tom pengekasse havde håb om en fremtid for startup-selskabet.

I en meddelelse til investorerne hedder det, at stifterne i ugerne op til havde arbejdet tæt med "kerneinvestorerne" om en ny investeringsrunde, og at der både var interesse fra eksisterende såvel som fra nye investorer.

"Med stram finansiel kontrol og cash flow-management har vi udvidet vores runway (tidshorisont, red.), men det til trods sigter vi efter at lukke runden i uge 50," skriver Petra Kaukua i en besked.

I mailen til FødevareWatch uddyber hun torsdag formiddag:

"Vi har ledt efter en løsning, så vi kunne gå videre i de sidste par måneder og diskuteret og forhandlet med forskellige angel investorer, fonde og virksomheder."

"Vores økonomi var stram hele tiden, men til sidst kom vi et sted, hvor vi ikke kunne nå en endelig løsning, og samtidig ikke kunne betale vores regninger og holde driften kørende. Det var på det tidspunkt, vi skulle træffe den svære beslutning og indgive en konkursbegæring," tilføjer hun.

Markedsværdien af Eat Grim på Funderbeam var omkring konkursbegæringen på omkring 2 mio. euro.

Har rejst penge af flere omgange

Eat Grim blev etableret i 2018 og året efter lykkedes det stifterne at rejse 1,1 mio. kr. gennem en crowdfundingproces.

"Kampagnen rejste 1,1 mio. kr., der blev afsat direkte til videreudvikling af virksomheden. Der var tale om bidrag fra familie, venner, generelt netværk og folk i branchen, der alle gav en smule - i alt var der 140 investorer fra 23 lande," udtalte Petra Kaukua tilbage i oktober 2020.

Her hed det også, at man i 2020 regnede med at krydse en omsætning på 10 mio. kr. og nå et breakeven. Målsætningen på bunden blev næsten nået, men IVS-selskabet, der i sommeren 2021 blev lavet om til et Aps, registrerede et underskud på lidt over 0,6 mio. kr.

På Funderbeams hjemmeside fremgår det, at Eat Grim her har rejst 168.000 euro - det svarer til 1,25 mio. kr.

Af sidste uges meddelelser fremgik det, at virksomheden samlet havde omsat for 28 mio. kr. i sin levetid, og at i alt 76 mennesker fra 30 forskellige lande nåede at arbejde for Eat Grim, der i sin levetid nåede at sælge 1100 ton fødevarer, som ellers ville være gået til spilde.

Fremgang og fuldt stop

Selvom det kom fra et forholdsvist lavt niveau, løftede Eat Grim under coronanedlukningerne salget til det firedobbelte, og med optimisme i bagagen investerede selskabet undervejs også i nyt varehus og andre faciliteter.

Det er uklart, hvor store investeringerne var, men optimismen blev i årets løb erstattet af en situation, hvor forbrugerne i et genåbnet Danmark havde mindre lyst til at abonnere på overskudsgrøntsager end tidligere, og dermed kom der lidt flere skyer på himlen over virksomheden.

"Vi har også investeret meget i mennesker dette år, hvilket betyder, at 39 stillinger hænger i en tynd tråd, hvis ikke vi kan få vendt situationen på hovedet. Vi opfordrer derfor stærkt vores fællesskab og offentligheden til at tage handling nu," sagde Petra Kaukua til FødevareWatch så sent som i september.

Eat Grim med hovedsæde i Brøndby opererede forud for konkursbegæringen i fire byer: Aarhus, København, Odense og Roskilde. I foråret var der også planer om, at man kunne rykke til udlandet med konceptet og både Tyskland og Sverige var på radaren - det nåede ikke at blive til noget.

Iværksættere med grimme grøntsager går konkurs

Frugt- og grøntkassevirksomhed kæmper for overlevelse

Grimme grøntsager rejser million fra 140 investorer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også